New Music

In première: over het eeuwige verlangen naar de onschuld van je kindertijd in Nicht Weiter Als Berlin van Cymbaline


25 februari 2019

We beginnen deze week met een goede shot seventies-psychedelica met dikke Duitse vetrandjes. De Utrechtse band Cymbaline brengt via ons vandaag zijn nieuwe videoclip Nicht Weiter Als Berlin uit, een onversneden orgelorgie van jewelste.

Naast zelfbenoemde invloeden van Lou Reed en Patti Smith, is er ook behoorlijk wat Klaus Johann Grobe in de mix gegooid. Niet alleen door de Duitse woordjes die door de speakers komen, maar ook de stuiterende basjes en de discodrumpartijen.

Met een rookgordijn van mysterieuze klanken waarmee de hoofdrolspeelster van de video neergezet wordt, komt al snel het psychotische orgeltje uit de kast. Jazzy neondisco en dat uit het hartje van ons land. Wij wilden wel iets meer weten over dit kwartet en besloten de band een aantal vragen toe te sturen.

Voor de mensen die jullie mogelijk nog niet kennen: waarom Cymbaline? Wat betekent deze band voor jullie?  
“Voor ons is het vooral een poging tot controleverlies en het opzij schuiven van de ratio. Om even uiting te geven aan al die vastgelopen emoties en onopgeloste frustraties. Om die saaie, ingebakken patronen die je voor jezelf hebt bedacht te doorbreken. In de lyrics vertaalt zich dit soms in een hele hoop cynisme, want ja, het is nu eenmaal gemakkelijk om kritiek te leveren, maar eigenlijk vooral in melancholie. Muzikaal proberen we die controle en vaste patronen ook los te laten. Naast muziek uit de seventies luisteren we bijvoorbeeld veel naar jazz, minimal music, wereldmuziek en proberen we dat soort muziekstijlen te verwerken in onze sound. Live is het dan ook ons doel om mensen daarin mee te nemen, waarbij het minder gaat om opzichzelfstaande nummers en meer om het gevoel dat daarbij opgeroepen wordt.”

Jullie zitten lekker diep in de seventies, wat vinden jullie cool aan dit decennium en de artiesten van die tijd? 
“De muziek uit die periode en dan met name de muziek uit de New Yorkse undergroundscene van de vroege jaren zeventig voelt als reactie op de ontgoocheling van de flower power-tijd. Niet alleen maar zingen over love en peace, maar ook over de duistere kant van het bestaan. Bovendien spreekt de eerlijkheid, die doorschemert in de sound, ons heel erg aan. De muziek die de artiesten maakten, werd gemaakt omdat zij dat op die manier wilden doen. Ze maakten experimentele muziek voor een publiek dat er nog helemaal niet was, waarbij geen onderwerpen geschuwd werden, hoe aanstootgevend deze ook konden zijn. Denk aan racisme, homoseksualiteit, verslavingen.”

De nieuwe single Nicht Weiter Als Berlin gaat in première bij ons, waar gaat deze track voor jullie over?
“Soms kun je jezelf verliezen in allerlei verleidingen, zonder erbij stil te staan wat dat allemaal met je doet. Dat gevoel dat je dan opeens wakker wordt en je afvraagt hoe je jezelf in godsnaam zo ver hebt kunnen laten gaan. De angst dat je er nooit meer uitkomt en dan dat eeuwige verlangen naar de onschuld van je kindertijd. Dat gevoel, dat je jezelf verloren hebt in een wereld die te groot en te ver is gegaan, dat is waar het nummer voor ons over gaat.”

Kun je ons meer vertellen over de videoclip en hoe deze tot stand is gekomen? 
“De videoclip is gemaakt door Marijn te Luggenhorst, hij studeert de filmopleiding aan de HKU in Utrecht. Hij was een van de eerste personen die op onze oproep voor een videoclip-maker reageerde. We waren onder de indruk van zijn portfolio en hebben meteen contact met hem opgenomen. Marijn had vanaf het begin al veel toffe ideeën om de vibe van het nummer in een videoclip te verwezenlijken. We wilden een videoclip die zowel de sfeer van onze muziek als de boodschap van het nummer zou vertolken, vandaar de neonlichten en de absurdistische scenes. Actrice Cheyenne Lohnen brengt de boodschap van controleverlies en melancholie op een heel mooie en eerlijke manier over. Het eindresultaat is naar onze mening ontzettend tof.”

Wat zijn de verdere plannen voor Cymbaline dit jaar en met de band in het algemeen? 
“We gaan voor de eerste keer in Duitsland optreden, wat spannend maar ontzettend tof is.  Daarnaast zijn we nu een tour aan het plannen voor de zomer. Vorig jaar hebben we een klein tourtje gedaan in Frankrijk, dat zouden we dit jaar graag uitbreiden met shows in België en Duitsland. Ten slotte gaan we ons opgeven voor de Popronde, het lijkt ons heel cool om in het najaar met hun rondtrekkende circus mee te reizen en een aantal shows in Nederland te doen.”

Live-data Cymbaline:
14/03: Cul de Sac, Tilburg
16/03: Merleyn, Nijmegen
22/03: ’t Oude Pothuys, Utrecht
28/03: Roxi, Witten (DE)
29/03: ROTUNDE – Alter Katholikentagsbahnhof, Bochum (DE)
31/03: Uitzending L1 de Stemming, Maastricht