New Music

De kakelverse Brabicana van Maria and the Bandit en de single Way Back Home


23 februari 2019

Voor menigeen ligt het fundament voor de muzikale liefde verscholen in de platenkast van het ouderlijk huis. In die collectie had het Eindhovense Maria and the Bandit ook zomaar kunnen staan en de bandfoto had ook zomaar uit een vergeeld fotoalbum kunnen stammen. Niets is minder waar. Dit duo is kakelvers, maar brengt muziek die je op een fijne manier terug doet verlangen naar vervlogen tijden. Tijden die je waarschijnlijk zelf niet eens hebt meegemaakt.

Maria and the Bandit wordt gevormd door de nostalgische folkies Diederik van den Brandt en Katinka Feijs. Lang dachten beiden dat er in Eindhoven maar bar weinig te beleven was. Liefst wilden ze weg uit hun geboortestreek. Feijs studeerde in Rotterdam, woonde in Parijs en keerde daarna terug, Van den Brandt bleef toch (en timmert al tijden aan de weg met zijn band Aidan and the Wild).

Beiden ontdekten dat er toch een behoorlijke americana-scene bestond in Eindhoven, mede dankzij Ad van Meurs, door Van den Brandt liefdevol de ‘godfather van de Brabicana’ genoemd. Toen Van Meurs in 2017 overleed verloor de stad een markant figuur die kleur gaf aan de brede muziekbeleving in de stad, jongeling Van den Brandt vult dat gat deels op en organiseert in lokale kroeg de Rozenknop – in de Ad van Meurszaal – regelmatig luisteravonden met artiesten uit binnen- en buitenland. Zoals hij zelf zegt: “Op dit podium wil ik graag zowel de ruimte geven voor de geroutineerde muzikant als voor ruw talent om meters te maken. Veel van de artiesten heb ik ontmoet op plekken waar ik zelf speelde. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat er íets in de muziek zit wat me enorm aanspreekt en waarvan ik vind dat er meer mensen naar zouden moeten luisteren.”

Uit die liefde voor muziek ontstond ook Maria and the Bandit. Het duo heeft zelf in de Eindhovense wijk Woensel een thuisstudio, maar nam single Way Back Home (met een animatieclip die het verhaal nog eens onderstreept met het onderweg zijn in de verzengende zon op de prairie) op in de Utrechtse Electrosaurus Southern Sound Studio van Pablo van de Poel (DeWolff). Feijs: “Het nummer gaat over een zoektocht naar vrijheid en een verlangen naar het onbekende. Maar ook een gevoel van eenzaamheid wanneer je alles achter je laat en niemand hebt om die vrijheid mee te delen. Het ligt ons dicht bij het hart omdat we zelf vaak ook worstelen met het zoeken naar die vrijheid zonder daarvoor alles op te moeten geven.”

Way Back Home is pas een begin. Later dit jaar staat een EP gepland. Die kan je over een tijdje probleemloos in de platencollectie (of playlist) van je vader invoegen zonder dat hij het merkt. Maar nog waarschijnlijker houd je het plaatje voor jezelf.