New Music

In première: The Hubschrauber brengt vandaag het laatste deel in het Kepler-drieluik uit: Birds Come


2 november 2017

The Hubschrauber is er maar druk mee: de band doet dit jaar mee aan de Popronde, bracht dit jaar zijn debuutalbum Kepler-186f  uit en onlangs speelde de band nog als naprogramma bij The National in AFAS Live. En dan gaat vandaag nog eens de nieuwe video bij Birds Come in première bij ons; het kan niet op! Mocht je de omschrijving ‘outer space Radiohead’ goed vinden klinken, blijf dan vooral nog even hangen.

Eerder ging bij ons al de video bij Another Horse in première, waar de band ons ook vertelde over de ruimtereis van zijn album. Kepler-186f gaat volgend jaar namelijk de ruimte in worden geschoten vanuit China (hieronder lees je daar nog meer over). Om eens te horen hoe het met alle plannen gaat, stelden we bassist Kasper van Moll een aantal vragen.

Zo, hoe gaat het in Hubschrauber-land?
“Een van de highlights van de afgelopen tijd was toch wel onze gig als naprogramma bij The National in AFAS Live. Onze geluidsman heeft zelfs nog de drummer en bassist een CD’tje in handen gedrukt. Hopelijk vinden ze het mooi.”

Hoe staat het met jullie ruimteprogramma?
“De lancering gaat nog steeds door en zal waarschijnlijk tegen het einde van 2018 plaatsvinden. Ik zeg waarschijnlijk, want als er ook maar één schroefje verkeerd zit op die satelliet, kan er zo nog een halfjaar aan geplakt worden. Maar goed, wij hebben niets te klagen. Het is alweer bijna negen maanden geleden dat wij ons debuutalbum Kepler-186f uitbrachten. Wij hadden niet verwacht dat het meest onwaarschijnlijke en ongeloofwaardige toch uit zo komen, namelijk dat dit debuutalbum letterlijk naar de andere kant van de maan geschoten gaat worden. En dat vanuit China! ”

Wat staat er de komende tijd op het programma?
“Na aanleiding van de lancering van Kepler-186f zijn wij en het team van de Radboud Universiteit bezig met het opzetten van een theatertour/collegetour. Dit zal een serie shows worden waarin Marc Klein-Wolt (directeur van het Radiolab) uitlegt wat hij en zijn team nu precies gaan doen op die Chinese satelliet, en waarom dit zo’n uniek moment is in de Nederlandse geschiedenis. Wij zullen het verhaal ondersteunen met soundscapes en muziek van de plaat. Het zal een 50-50 verdeling worden tussen een optreden van een band en een verhaal over de ruimte. Een mooie mengeling van muziek en wetenschap.”

Vandaag komt er een nieuwe video uit van jullie, kun je ons daar wat meer over vertellen?
“Rondom de release van Kapler-186f hebben wij een aantal videoclips uitgebracht. De eerste, genaamd Kepler, was een vrij epileptische en hectische video. Hij eindigt met een letterlijke raketlancering. Daarna volgde de karaokevideo Another Horse’ die in het kader van het nieuwe Twin Peaks-seizoen een eigen release kreeg als ‘dubbel-single’ met de band Taxidermist. Vandaag tonen wij de laatste videoclip in het Kepler-drieluik: Birds Come. Deze video is gemaakt door GUAP, evenals alle andere video’s die wij ooit hebben uitgebracht. Het is qua productie de dikste video die GUAP voor ons heeft gemaakt, en dat is te zien. Verder ga ik er niets over zeggen.”

Verder nog mooie plannen?
“We zitten al een tijdje in de studio, maar daar ga ik op dit moment niks over zeggen.”

The Hubschrauber – Birds Come from GUAP on Vimeo.