New Music

In première: Tenfold geeft antwoord op Bon Iver met nieuwe single Nine Square


20 mei 2019

“Nine Square is een antwoord op 8 (circle) van Bon Iver”, met zo’n uitspraak is onze interesse meteen gewekt. Verdere inspiratiebronnen voor Tenfold vinden we in de vorm van Laura Marling en The Tallest Man On Earth. Vandaag aan ons de eer om het nieuwe werk van Tenfold de wijde wereld in te sturen!

Harmonieuze vocalen zetten het nummer in met een fijn koortje dat meteen doet denken aan eerdergenoemde inspiratiebron Bon Iver. Het lijkt alsof de pauze-knop een paar keer ingedrukt wordt, waarna claps toegevoegd worden aan het muzikale kunstwerk. Verder in het nummer komen er extra lagen bij in de vorm synths.

Maar omdat wij het nooit zo goed kunnen vertellen als het brein achter de muziek, legden we geestesmoeder Tineke Hussaarts een paar vraagjes voor.

We hebben al eerder over Tenfold geschreven en een tijdje niets van je vernomen, waar ben je momenteel mee bezig?
“Momenteel ben ik bezig met de release van de single Nine Square en de video voor deze track. Die komt in juni uit. Daarnaast ben ik voorbereidingen aan het treffen voor de volgende singles, die het komende halfjaar uit gaan komen.”

Waar gaat Nine Square over? Kan je met ons het creatieproces voor dat nummer nog even doorlopen?
“Het schrijfproces van Nine Square begon in maart 2017. Ik ben toen in mijn eentje naar een vakantiehuis van een oud-docent in Frankrijk vertrokken, om een week lang alleen maar muziek te maken. Het uitgangspunt: ‘ik ga gebruik maken van alle inspiraties die ik heb en alle muziek die ik vet vind.’ Vragen die ik mijzelf stelde waren: ‘wat raakt mij in de nummers die ik vet vind, heeft het met de tekst of met de compositie te maken en hoe ga ik dit vertolken naar een track?'”

“Rond die tijd was de laatste plaat van Bon Iver al enige tijd uit. Ik heb een grote wandeling gemaakt en die plaat een aantal keer achter elkaar beluisterd. Een nummer dat mij toen is bijgebleven, is 8 (circle). Toen ik terugkwam van de wandeling heb ik die track aangezet, de opnamefunctie op mijn telefoon laten lopen en over de track heen gezongen. Dit was de start van Nine Square. Ik wist dat ik ook nog heel graag een track met een koor en een aanwezige beat wilde maken, de inspiratie voor dat idee kwam van de track Ultralight Beam van Kanye West. Al met al is Nine Square dus een antwoord op 8 (circle) en heb ik verschillende ideeën bij elkaar gebracht.”

“Met deze demo ben ik in 2018 samen met muzikant en producer Marnix Dorrestein (onder meer van IX, red.) verder gaan werken in zijn studio. Ik wilde heel graag met hem werken omdat ik altijd erg onder de indruk ben van zijn muzikale projecten, Afrikaanse invloeden en creatieve ideeën. Voor ons beiden was Nine Square één van de favoriete demo’s, aan het bestaande raamwerk hebben we veel toegevoegd. Het vocalenkoor in het intro bestond bijvoorbeeld al, maar krijgt bijna een synth-achtige vibe doordat Marnix het begin en einde van deze audiosporen er af heeft geknipt. Het lange instrumentale stuk, de sitar en de synths zijn allemaal ontstaan in zijn studio. Zo zitten er dus sinds die tijd allemaal toevoegingen bij die voor mij heel erg goed dienen in het geheel.”

“‘What I have and haven’t had oh boy. What I need I need I need oh boy. All this time is passing by boy. That is what I’m trying to say boy.‘ Dit is de tekst van de track. Nooit eerder heb ik zo weinig tekst in een liedje verwerkt. Het laat duidelijk niet heel veel aan de verbeelding over, maar daaronder gaat deze track voor mij over het uiten van je behoeftes en daar voor durven te staan.”

Het artwork is gemaakt door Deborah van Mourik, zit er ook nog een verdere betekenis achter?
“Zeker, een bos bloemen is natuurlijk een heel mooie gift, maar in deze bos zit een boodschap verborgen – een verborgen taal door Deborah van Mourik – die aansluit op de visie van Nine Square. De gele roos staat voor innige vriendschap en verbondenheid en de wens om gekozen te worden. Als de roos net geopend is, staat dit voor de vraag of je geliefde nog van je houdt. De witte leeuwenbek staat voor afwijzing en bedrog, maar ook voor een kracht van puurheid en expressie. De distel is een symbool voor tegenspoed en afweer, maar vooral ook van onafhankelijkheid.”

“De achtergrondkleur, de kleur geel, sluit aan op deze visie. Zoals we weten is het de kleur van de lente en staat het ook voor nieuw leven, de wens om gekozen te worden, glorie, creativiteit, vrolijkheid. Ook zit er een rauwe betekenis achter deze kleur en kan het staan voor vijandschap, verraad en afgunst.”

Nine Square is een voorproefje van nog meer nieuw werk. Wat kunnen we daarvan verwachten?
“Ten opzichte van eerder uitgebrachte muziek kun je het volgende verwachten: synths, klarinet-solo’s – ik speelde dit instrument toen ik twaalf was – en heb het totaal onverwacht bij Tenfold een plek kunnen geven. Verder: drumcomputers, samenzang, niet altijd even voor de hand liggende songstructuren en nieuwe gitaarsounds. Daarnaast ook een Tenfold die in de afgelopen twee jaar geprobeerd heeft zich te ontwikkelen tot een artiest die volledig gaan staan is achter haar smaak en reflectie.”

Hoe zien de komende maanden er voor jou uit?
“Komende maanden worden er nog een aantal singles uitgebracht en ga ik weer optreden. Doordat er tracks zijn die ik simpelweg niet alleen met gitaar kan uitvoeren, zal ik met enige waarschijnlijkheid niet meer in mijn eentje op het podium staan.”