New Music

In première: stuiteren en springen met MINKA’s resetknop op Linkervoet Rechtervoet


10 mei 2021

Je woonkamer of achtertuin even omtoveren in een heuse dansvloer? Schuif het meubilair aan de kant en laat je meesleuren door MINKA. Volg het snelle ritme waarmee zij van linker- naar rechtervoet gaat en je zult zien, het gaat bijna volautomatisch.

Vandaag zie je bij The Daily Indie de première van de bijbehorende videoclip. Kort maar krachtig genoeg om éven alles om je heen te vergeten. De uit Deventer afkomstige MINKA maakt elektropop, voorzien van teksten in haar moedertaal. Ze werd in maart samen met rapper Sticks en Rob Dekay genomineerd voor de Overijsselse Popprijs. Linkervoet Rechtervoet is de eerste episode van een plaat die richting het einde van dit jaar moet verschijnen. Dampend, stomend en buitengewoon aanstekelijk. Als dit het voorteken is, dan kan je je hopelijk alvast gaan verheugen op het moment dat alle remmen werkelijk weer los mogen en je stuiterend door jouw lokale poptempel gaat. 

“Vergeet alle correctheid, wees egoïstisch en ga mee in mijn tunnelvisie”, zeg je over Linkervoet Rechtervoet. Een nummer over verliefdheid. Komt het voort uit je eigen ervaringen en een eigen manier om je door de Covid-periode heen te werken?
“Het lied staat zeker in verband met mijn eigen gedachtes. Want eerlijk is eerlijk, als je verliefd bent kan de wereld je toch even gestolen worden? En je kunt toch niet altijd alleen maar goed doen? Ja, ik weet het, de aarde gaat naar de klote. En ja ik weet het, we moeten nog veel beter voor elkaar zorgen. Maar soms moet je even ontsnappen aan alles wat er van je verwacht wordt. Een ode aan je brutaliteit. Dat is volgens mij net zo belangrijk.”

Kan je iets vertellen over het idee en de totstandkoming van de clip bij de single?
Vanuit de tekst ben ik gaan kijken wat ik graag wilde bereiken met de clip.
Ik wil op de ‘resetknop’ van je hoofd drukken, even niet nadenken. Vandaar de witte ruimte. Ik verleid je al dansend om in te stappen en mee te gaan in mijn tunnelvisie. De rode kamer in de clip staat voor het intellectuele deel dat mij soms in de weg zit. Met boeken, wijsheid en verstand. En een streng toeziend oog, door stadsgenoot Albert Reinink. De video is gefilmd en bewerkt door Al Hajem.”

Linkervoet Rechtervoet is de eerste is van een reeks uit te komen singles. Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat we daar van kunnen verwachten?
“Jazeker, ik ben met deze en de volgende singles aan het toewerken naar mijn debuutalbum. Deze zal eind 2021 uitkomen. Naast meer van deze brutale vrolijkheid, zal ik hierin ook het contrast laten zien. In nummers als Evenwicht en Dagmerrie zul je bijvoorbeeld weer een heel andere kant van mij leren kennen.”

Je hertaalde een tijd terug Sorry van Nothing But Thieves op een mooie manier. Hoe lastig is het om een Engelstalig nummer om te zetten naar iets Nederlandstaligs?
“Het origineel vond ik al echt super mooi en ik had meteen een klik met het thema. Dan kan het, met de juiste focus, gelukkig best snel gaan. Sommige zinnen klopten meteen bij het hertalen, een aantal regels heb ik echt een andere richting gegeven omdat het dan meer bij mij paste.”

Tegen welke uitdagingen loop jij aan bij het schrijven in je eigen taal?
“Het schrijven in het Nederlands is vooral heel eerlijk. Ik kan mij nergens achter verstoppen. Gelukkig maar.”