New Music

In première: Radio Kootwijk inspireert Quibus tot een symfonische climax tijdens een nieuwe livesessie


12 maart 2018

Hoe kun je de week beter beginnen, dan met een overdonderende livesessie van Quibus? Precies! Het nummer Radio Kootwijk staat op de EP Find You uit 2017 en wordt hier gespeeld door het bandorkest van geestelijk leider van het project Martijn Holtslag.

Openend als een soort verscheurde Moonlight Sonata van Beethoven, plukt de violiste haar snaren, glinsteren de bekkens als de eerste zonnestralen die op worden geroepen door de borrelende trombone. Het zijn de prachtige klanken die we zo goed kennen van Quibus, van wie we eerder al de single Breathe in première lieten gaan.

Radio Kootwijk is geschreven door bandleider en componist Martijn Holtslag, die zich liet inspireren door het iconische gebouw op de Veluwe dat we zo goed kennen van Grasnapolsky. We vroegen hem ons wat meer te vertellen over het nummer.

Martijn, vanwaar de release van de single Radio Kootwijk?
“Eigenlijk heb ik best lang getwijfeld of ik deze live-video wel zou uit willen brengen. Dat had vooral met wat interne twijfels te maken over waar ik met de band heen wilde. We merkten door het hele Popronde-circus en het live-spelen namelijk dat de meer upbeat, dancy, 4×4 Trentemoller-achtige tracks het live heel goed deden. En dit nummer is een stuk dromeriger.”

Waarom heb je hem dan toch uitgebracht?
“Omdat ik de compositie persoonlijk goed gelukt vind en de bijdrage van de muzikanten waanzinnig, ben ik erg blij met de video. En ontzettend trots om dit neoklassieke bijna postrock-achtige stuk te delen voor de ‘mens met de lange aandachtspanne’ en een lichte aantrekkingskracht tot melancholie.”

Waar gaat de track over?
Het idee van de track kwam in me op bij…. tada… je raadt het al… Radio Kootwijk. Het eerste internationale radiostation van Nederland, bedoelt om met de Indische kolonies contact te houden. Ik liep daar door de bossen, hei en zandverstuivingen met iemand die heel speciaal voor mij was. Vanuit die vibe kwam toen de compositie omhoog. Het is eigenlijk een soort soundtrack voor je eigen fantasie, voor een landschap van je eigen safe place.”

En hoe kwam de video tot stand?
“De video is in een one-take, one-shot geschoten, er is dus niet geknipt of gecut met de audio. Ik was ontzettend blij dat Isaac McCluskey, de trombonist nog net op tijd was om zijn bijdrage te leveren aan de live-video. Zijn trombone, in samenklank met Anne Bakker haar vioolsolo, en Chaz zijn gitaarsounds komen in het einde echt tot een bijna symfonische climax.”

Waar zijn jullie op dit moment allemaal mee bezig?
We zijn nu aan het werk aan nieuw materiaal dat wat verder de diepte in zal duiken van wat we tot nu toe hebben uitgebracht, enerzijds wat meer de downtempo kant, anderzijds wat meer de clubby kant.”