New Music

Ryley Walker arriveert niet, maar struint hardnekkig verder op Telluride Speed


11 maart 2018

Ryley Walker wordt in 1989 geboren; min of meer bestaat de man dit jaar dus bijna dertig jaar. Tegelijkertijd voelt het alsof hij er altijd al was. Een artefact dat al honderd jaar over de aarde struint. Een hippiedroom, een gitaar, altijd vet haar, tweeduizend shows verder en nog steeds fucking broke. Het is maar zeer de vraag of nieuwe plaat Deafman Glance daar iets aan veranderd. Misschien niet.

Op 26 februari 2018 twittert Walker: ‘Getting record master back: “I’ve finally done it. This is the best thing I’ve ever done. Finally. Sitting on said record for 3 months: “I’m a fraud and death can’t come quick enough.” Ernstige teksten. Verderop schrijft hij zich te willen ontdoen van zijn jammy guitar guy­ halo. Het is maar zeer de vraag of nieuwe plaat Deafman Glance daar iets aan gaat veranderen.

Telluride Speed
Dan is er nu voortrekker Telluride Speed: een pastorale suite, een herdersfluit, Walker die mijmert over van alles en nog wat en dat de wereld als een waas voorbijtrekt. De geest van Bert Jansch passeert, Jim O’ Rourke passeert, moeilijke maatsoorten passeren, een kartonnen doos met vergeten progfolk gaat open. Een gitaar knarst als distels.

De plaat mag opgenomen zijn in Chicago – de stad die in Walkers woorden ‘klinkt als een trein die steeds dichterbij komt, maar nooit arriveert.’ Je zou hetzelfde kunnen zeggen over Ryley Walker. Een persfoto circuleert waarop de zanger half in zijn hoodie duikt. In een stad, bij nacht. Je weet wat Walker bedoelt als hij in het interview met TDI mijmert over de dronken romantiek van een nachtelijke stadswandeling. Zomaar ergens heenlopen, zomaar mensen aanspreken.

Op Telluride Speed lijkt hij de natuurlijke wereld van Primrose Green toch niet helemaal van zich af te kunnen schudden. Evengoed zou hij helemaal buiten de stad kunnen staan, van alle herrie verlaten. Dertig jaar, tweeduizend shows verder en nog steeds fucking broke. Dan struint hij verder, lichtelijk in limbo. Volgende halte: Telluride, Colorado, dertienhonderdmijl verderop, de bergen in.

Deafman Glance verschijnt 18 mei via Dead Oceans.