New Music

Iceage krast binnen de lijntjes met nieuwe single Pain Killer met Sky Ferreira


12 maart 2018

Iceage’s Elias Bender Rønnenfelt is een man van onuitstaanbaar charisma. Hij is het soort narcist dat gehele culten aan zijn wil zou kunnen onderwerpen; het type villain dat je zou sparen, puur om te laten zien dat hij niets om je geeft; het slag psychopaat waarbij zaken als liefde en haat, erotiek en agressie en hoop en doem wel akelig dicht bij elkaar liggen. Rønnenfelt is boos, agressief, bevreemdend, zweterig, maniakaal, manipulatief en angstaanjagend. Zo kun je van alles over hem zeggen, maar hij is allesbehalve zwak.

Geen wonder eigenlijk, als iedereen die iets over je te vertellen heeft, even moet aanstippen hoe geweldig aantrekkelijk je wel niet bent. (Toegegeven, Rønnenfelt is een ontzettend mooie man). Toch weet Pain Killer, de tweede single van het aankomende album Beyondless van Deense post-punkband Iceage een geheimpje over Rønnenfelt te verklappen: zelfs hij kent afhankelijkheid. Het is een vorm van afhankelijkheid die een haast religieuze overtuiging met zich meedraagt. ‘Praying at the altar of your legs and feet / your saliva is a drug so bittersweet’), die vervolgens net zo hard weer wordt afgewezen in het refrein: ‘I rue the day / you became my pain killer’.

Geopend door het motief van een soort bigband, is Pain Killer een relatief saai en kitscherig liedje voor een band die ooit bekend stond om wilde optredens waarbij het publiek tot bloedens toe tot moshpits werd aangespoord. Grommen, hijgen, schreeuwen en andere lichamelijke, diep menselijke geluiden worden beperkt tot een minimum en zelfs terreur en chaos worden ingeperkt tot een agressief krassen binnen de lijntjes. Pain Killer bewijst echter wat we al een hele tijd wisten: dat Iceage – naast het aanjagen van anarchie en duisternis, natuurlijk – een verdomd opzwepend popliedje kunnen maken zonder de scherpe randjes uit het oog te raken.

Je kunt geen controle uitoefenen over Iceage, simpelweg omdat de band je het genoegen van controle ontzegt. Liever lijden dan zwak zijn, is het motto van de jonge Rønnenfelt en zijn vrienden. Sky Ferreira’s ijzige stem mag die van Rønnenfelt dan wel als een geest achtervolgen, feit blijft dat hij het nummer leidt en hij overwint. Iceage mag dan wel spijt betuigen, maar Pain Killer is een van hun meest triomfantelijke singles tot nu toe.

Het nieuwe album Beyondless verschijnt op 4 mei via Matador Records. En houd onze site in de gaten voor een interview (plus fotoshoot) met frontman Rønnenfelt.