New Music

In première: Luka laat ons in haar muzikale geest wandelen met een esthetische mini-documentaire


12 november 2018

Het uitbrengen van het album Welcome, Generation Everything, shows op Motel Mozaique, Metropolis, Sziget en begin deze maand nog mee als supportact van Blaudzun: ja, Lisa Lukaszczyk AKA Luka heeft een mooi jaar achter de rug. Om het gevoel van haar muzikale reis vast te leggen, brengt de Rotterdamse muzikante vandaag een mini-documentaire uit die wij in première mogen brengen.

En dan te bedenken dat morgen ook nog eens een bijna maand lange tour start door Duitsland en Italië. Als een soort kickoff verschijnt er vandaag een korte documentaire over het leven van Lukaszczyk, waarmee we een kijkje in haar muzikale geest krijgen. De documentaire draait om haar liedje River, dat ze schreef na een wandeling langs de rivier en gaat over het feit dat falen een onderdeel is van de persoon die je wordt.

Toen we Lukaszczyk spraken over het primeuren van de korte film, stelden we haar direct nog een aantal extra vragen, want wij wilden wel iets meer weten over de totstandkoming van deze docu.

Hoe kwam je op het idee om een docu te maken?
“Afgelopen zomer gingen we voor het eerst op tour door Duitsland. Onze vriendin Charlene van Kasteren, die ook nog eens een geweldige regisseur is, wilde met ons mee op pad. Eerder wilde ik al eens graag met haar samenwerken, maar was dit nog niet gelukt. Omdat ze toevallig vrij was deze dagen kon zij, met camera, mee op avontuur. Tijdens de lange autoritten hadden we gesprekken over Luka, wat ik tot nu toe allemaal heb meegemaakt en dat alles steeds sneller begint te lopen en veranderen. En dat het voor mij belangrijk is om in het moment te zijn en in contact te blijven staan met de mensen voor wie ik speel en de boodschap van de liedjes. Iets wat je makkelijk kan verliezen wanneer je het gevoel hebt dat alles om je heen in constante verandering is. Zo kwamen we uit op het lied River, wat gaat over dit thema en de overgave hiervan. Deze hebben we als rode draad gebruikt voor de video. Van alle persoonlijk gesprekken en mooie plekken tijdens de tour waar we elkaar steeds beter leerden kennen, heeft Charlene dit prachtig in beeld weten te brengen.”

De komende tijd staat er een flinke tour gepland, hoe kwam die tot stand?
“Luka bestaat inmiddels al een tijdje in verschillende bezettingen. Ik heb altijd geprobeerd te zoeken naar de meest pure vorm van muziek maken en dit uit te voeren. Afgelopen jaren speelden we een hoop intieme concerten in huiskamer-achtige setting. Zo kwamen we ook bij Sofar Sounds terecht, een internationaal platform, wat veel mensen heeft bereikt. Met als gevolg dat er interesse kwam uit Duitsland, Sziget en Italië.”

En nu staan er dus meer dan twintig shows gepland! Spannend?
“We gaan inderdaad een volle maand op tour door Italië en spelen 23 shows. Dit hebben we nog nooit eerder gedaan en we hebben geen idee waar we aan beginnen, haha. Om dit zo goed mogelijk voor te bereiden hebben we een vriendenteam ingeschakeld om ons hierbij te helpen en zullen er ook een paar op bezoek komen.”

En wat wil je daarna graag gaan doen?
“Afgelopen jaar hebben we veel gespeeld, waardoor er geen tijd was om nieuwe muziek op te nemen. De nieuwe liedjes worden ondertussen al wel live gespeeld en met enthousiasme ontvangen. Ik kan niet wachten om in 2019 de studio in te duiken en het nieuwe album op te nemen!”