New Music

Reden voor enthousiasme: Panda Bear terug met de lichtvoetige strandsamba van Dolphin


13 november 2018

De dagen korten zich en Panda Bear verschijnt met het dwars-zomerse Dolphin. Buiten is het ochtendgrauw nog lang niet opgetrokken, de centrale verwarming slaat aan, en op genius lees ik de lyrics mee: ‘To the sea / To the end of the road / Could it be?’ Geen idee, de weersomstandigheden lenen zich er volstrekt niet naar, maar verrassend is het wel.

Dansbaar is het niet, zomers is het wel. En direct, en bevreemdend los van galm. Bij Animal Collective’s meest recente – abstracte koraalcollage Tangarine Reef – was Noah er niet bij, en nu met reden: Dolphin is de eerste single van het begin 2019 te verschijnen Buoys. Reden voor enthousiasme (reden voor hype).

Dan is Dolphin op zichzelf nog een behoorlijk ingetogen strandwandeling. Aangedreven door een waterdruppel en een moeiteloos als zodanig te herkennen akoestische gitaar. Ruis alsof een golf het strand raakt. Helemaal zorgeloos blijft het niet, als Lennox zingt: ‘And I’ll always find you / knelt upon the knee’. Aanhoudende pose van onderdanigheid. Grauwer wordt het in de tweede helft, de lichte samba houdt aan en verdwijnt met een duidelijk, licht aangeslagen gitaarakkoord.

Panda Bear is terug én met een behoorlijk opgeschud geluid. Reden voor enthousiasme, reden voor hype.