New Music

In première: Sometimes I Want Rain is het excentrieke elektropop-debuut van LIJO


19 april 2019

LIJO volgt een fascinatie voor de balans tussen wie je werkelijk bent en je imago. Daaruit ontstaat excentrieke en elektronische pop waarin LIJO op zoek gaat naar de eigen grenzen om die dan vervolgens weer te overschrijden. Vandaag mogen wij Sometimes I Want Rain, de eerste single van LIJO, in première brengen en hoewel wij liever de zon zien schijnen, maken we voor een keer een uitzondering.

“LIJO staat voor risico’s nemen, je eigen keuzes maken, het in twijfel trekken van wat geaccepteerd wordt en wat als normaal wordt beschouwd proberen te veranderen.” Samen met songwriter en producer Christian Kühn werden in Berlijn de twee nummers van het tweeluik My Inner Parts opgenomen. De eerste single daarvan is Sometimes I Want Rain.

Een picknick-setting in het donker, felle lichten, een zangeres als menselijke pop in een huidkleurige outfit in een doos. Het is maar zo onsamenhangend als je het zelf wilt zien. Anderzijds is het een duidelijke weergave van de verschillende kanten die mensen hebben. Sometimes I Want Rain klinkt catchy met de vocalen duidelijk op de voorgrond.

Sometimes I Want Rain is een debuut dat een stevige indruk achterlaat. We stuurden ook nog even een paar vraagjes op, want wie kan het beter uitleggen dan LIJO zelf?

Waar ben je momenteel mee bezig?
“Op het moment ben ik vooral bezig met me voor te bereiden op de shows die ik in Engeland heb staan. Ik doe een klein tourtje om de release van Sometimes I Want Rain te supporten en ik ga voor het eerst alleen naar het buitenland op tour. Dat is superleuk èn superspannend.”

Waar gaat Sometimes I Want Rain over?
“Sometimes I Want Rain is ontstaan uit het besef dat het beeld dat iemand van mij heeft, soms helemaal niet klopt met het beeld dat ik van mezelf heb. Dat besef en de vragen die dat opriep: welk beeld geloof je dan? Kan je dat beïnvloeden? Hoe goed kennen mensen jou en hoe goed ken je jezelf? Dat is de basis geworden van het liedje. Er zit frustratie in over het feit dat mensen zo stellig kunnen oordelen zonder iemand goed te kennen, maar wat ik vooral wil uitdragen is dat iedereen veel verschillende kanten heeft en dat dat oké is. Soms komt de ene kant meer naar boven en soms de andere. Er zijn dagen dat ik onzichtbaar in een hoekje wil zitten en er zijn dagen dat ik van de daken wil schreeuwen. In de basis ben ik dat allemaal. Je hoeft niet tussen die kanten te kiezen en je hoeft ook zeker niet iemand te geloven die denkt jou te kunnen vertellen hoe je in elkaar zit.”

Hoe is de clip tot stand gekomen?
“Samen met videomaker Doron Tempert heb ik gekeken hoe we het verhaal achter het liedje het beste naar beeld kunnen vertalen. De verschillende kanten van mij als persoon komen terug in de karakters die voorbij komen. De scènes met de pop in een doos, het model die het zat is om constant lief te lachen en de hysterische picknick, zijn gebaseerd op de verwachtingen waar je aan denkt te moeten voldoen. Het vastzitten in een bepaalde rol en het nastreven van perfectie. En daar vervolgens juist vanaf stappen.”

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?
“Sometimes I Want Rain is de eerste single van My Inner Parts, de tweede single zal in juni volgen. Ik kan alvast vertellen dat er na de zomer nog een tweeluik uitkomt, waaraan ik heb samengewerkt met de Rotterdamse producer Sascha Meijer. Dat tweeluik is nu qua schrijfwerk klaar en omdat het thematisch een sterke connectie heeft met My Inner Parts, heb ik ook Doron Tempert, de videomaker van Sometimes I Want Rain, er weer bij betrokken.”

“Intussen ben ik aan het schrijven aan het vervolg: een EP of een album. Om inspiratie op te doen schrijf ik met andere artiesten, zowel in Nederland als in Berlijn. Ik vind het altijd heel interessant en inspirerend om met andere mensen te sparren over visies en om in een andere omgeving te zijn. Ik co-write graag en ik ga graag naar het buitenland. Daarom heb ik ook veel zin om over een week naar Engeland te gaan om daar te spelen en nieuwe mensen te ontmoeten.”