New Music

In première: het hitpotentieel van Stippenlift zijn depriwave vertaalt zich in Lang Duurt Dit Leven


31 mei 2019

Nederlands als muzikale voertaal lijkt populairder dan ooit te zijn en op die golf drijft ook Stippenlift mee. Vandaag verscheen de nieuwe EP Sip via Magnetron Music. Alsof dat nog niet genoeg feestvreugde is op deze zonnige vrijdag, gaat vandaag de video bij Lang Duurt Dit Leven in première via The Daily Indie. Een alternatieve versie voor Lang Zal Ze Leven die je bij het tweede refreintje al voorzichtig meezingt.

Wat is de gemene deler van ‘in de gloria’ en ‘kan het niet meer aan’? Wel, ze worden op dezelfde melodie geplaatst. Om het maar meteen over een catchy stukje te hebben. De formule van Stippenlift kennen we inmiddels, maar blijkt nog steeds een garantie voor heerlijke nummers met hitpotentieel die je af en toe ook een innerlijke crisis bezorgen. We stuurden Stippenlift nog even wat vraagjes op, want met een nieuwe EP en videoclip uit waren wij wel benieuwd hoe het allemaal zit.

Kan je wat meer vertellen over Stippenlift? 
“Stippenlift is een project waar ik zo’n 8 jaar geleden mee begonnen ben toen ik een keytar van mijn opa en oma erfde en daarmee liedjes ging maken. In die tijd was ik helemaal into psychedelische muziek en dit was voor mij echt een uitstapje. Inmiddels heeft die ene synth – Yamaha SHS-10 – mijn hele leven veranderd en daarmee ook mijn muzieksmaak. Precies drie jaar geleden bracht ik voor het eerst een Stippenlift-nummer uit, genaamd Huilen. Ik voelde toen een enorme aandrang om dat nummer de wereld in te krijgen en velen voelden, blijkt nu, met mij mee. Dat was het begin van het huidige Stippenlift-geluid, inmiddels zonder de keytar.”

Waar ben je momenteel mee bezig? 
“Ik ben altijd met tien dingen tegelijk bezig. Het ene is afleiding van het andere als je net even te diep er in bent gedoken en in een totale depressie en isolement raakt van de intense focus op je eigen creaties. Daarom heb ik ook altijd een paar projecten naast elkaar. Sommige breng ik soms uit, anderen niet. Op dit moment liggen er albums op de plank van Nederlandstalige grunge, een fictieve Mallwave-soundtrack, een lo-fi instrumentale houseplaat en ga zo maar door. Dit houdt het maken van muziek voor mij dynamisch en interessant. Stippenlift komt dan af en toe om de hoek kijken. Ik ben daarnaast ook nog een hoorspel aan het ontwikkelen met Faberyayo.”

Waar gaat Lang Duurt Dit Leven over? Kan je ons nog even meenemen naar het creatieproces? 
“Ik heb een notitie in mijn telefoon met onderwerpen voor nummers. Soms schiet me iets te binnen, meestal ’s nachts of op de fiets, wanneer je er niet echt iets mee kunt en dan schrijf ik het op. Af en toe kijk ik daar doorheen en zo kwam ik ook ‘lang duurt dit leven’ tegen. Het is iets dat ik vaak voel, de eindeloosheid van het leven, hoe lang de dagen wel niet kunnen duren en dat er altijd meer zijn. Ik hoor vaak mensen, zeker mensen die ouder zijn dan ik, zeggen dat het leven zo snel voorbij gaat. Ik heb dit altijd anders ervaren. Vaak genoeg denk ik: ‘het is nu wel mooi geweest, ik heb genoeg gezien en gedaan voor één leven’. Dat gevoel had, zoals meer nichegevoelens, volgens mij een anthem nodig. Die heb ik gemaakt. Ik heb voor het refrein het klassiek Nederlandse ‘Lang Zal Ze Leven’ gebruikt, want een verjaardag is natuurlijk het ultieme moment om stil te staan bij het starten van wéér een jaar. Het nummer komt ook niet toevallig uit op mijn eigen verjaardag.”

Hoe is de video tot stand gekomen? 
“De video is gemaakt door fans, zoals alle video’s die bij de EP Sip horen. Ik deed voor de tweede keer een oproep op Instagram en kreeg enorm veel leuke reacties. Het is wonderlijk om te zien hoeveel getalenteerde mensen ik met mijn muziek bereik. De vorige keer dat ik zo’n oproep deed, heb ik Vormlust gevonden, die inmiddels 3 video’s voor mij hebben gemaakt. Dit keer kreeg ik een kant-en-klare video van kunstenaar Ruben van der Linden. Ik heb hem in het echt nog nooit gezien of gesproken, maar hij is het perfecte hoofdpersoon voor deze video. Zo makkelijk kan het blijkbaar zijn!”

Wat is het verhaal van de EP Sip? 
“Sip is eigenlijk Gemiste Kansen vol. 4, maar dan met een andere titel. Het is een overzicht van een aantal nummers die ik recent heb gemaakt die ik zelf erg de moeite waard vond. 60% van de nummers, of misschien wel 90%, krijgt niemand ooit te horen, maar deze wel. Het heet Sip omdat dat een heerlijk Jip en Janneke-woord is voor je depressief voelen. Wie weet spreek ik hiermee weer een nieuwe generatie aan. Het credo – ‘Leven is een keuze’ – is voor iedereen relevant lijkt me, maar daar kom je dan gaandeweg achter.”

Hoe zien de komende maanden eruit voor Stippenlift?
“Ik heb de laatste tijd heel veel opgetreden in goedgevulde kleine zalen door het land. Het is voor mij bizar dat ik in Leeuwarden redelijk wat publiek weet te trekken, in Groningen een poezencafé twee keer vol krijg en in Tilburg zelfs een uitverkochte zaal had. Ik had dit drie jaar geleden, toen ik begon nooit voor mogelijk gehouden. Ik ga me de komende tijd weer even bezinnen en kijken welke thema’s nog écht besproken moeten worden in nieuwe liedjes. Een ding is zeker: ik zal nooit uitgezongen raken over de leegte van het bestaan.”