New Music

In première, de mysterieuze triprock van Handle It van Alcuna Wilds: “Er is dit keer geen ruimte meer voor compromissen”


16 januari 2019

Alcuna Wilds brengt vandaag zijn gloednieuwe single uit voordat de band volgende week vrijdag zijn derde EP Nothing Is Nothing uitbrengt en in EKKO presenteert. Vandaag gaat bij ons de single Handle It de ether in van deze Engels/Nederlandse triprock-band.

Liefhebbers van meanderende, melodische en melancholische muzikale spanningsvelden moeten even goed opletten. Zo haalt Alcuna Wilds zijn inspiratie uit bands als Portishead, Daughter, Radiohead en klikte dat al vrij snel met onze voorkeuren. Zo lieten we in september nog de single Pulse in première gaan van de band.

Handle It
Vandaag duiken we dieper in de nieuwe en mystieke single Handle It, waar de band ons later in dit artikel alles over zal vertellen. Een single die voelt alsof je met een zwaar lijf wakker wordt op een donkere winterse dag, de zon langzaam opkomt en je lichaam zich beetje-bij-beetje vult met nieuwe energie. Toch hangt er nog een mist over het land en zit er onderhuids iets niet helemaal op zijn plek, er kruipt iets door de duisternissen in je hoofd en de zwakke opkomende stralen van de zon tonen slechts een flauw silhouet.

Het is een mysterieuze single vol verschijnende en verdwijnende thema’s waar je geen vat op krijgt, als zeepbubbels die opstijgen en met een ‘pop’ uit elkaar springen. De vocalen van frontvrouw Nadja Freeman slepen je het duistere woud in onder begeleiding van een aan stukken gescheurd orgel, terwijl de band je langzaam omsingelt en je het zicht ontneemt. In combinatie met de fascinerende video van filmmaker Doron Tempert, verdwaal je langzaam in de single en weet je niet meer waar het begint of eindigt.

Om meer te weten over waar de band allemaal bezig is, de nieuwe EP en de single, stelden we al onze vragen aan gitarist Pete Barnes en zangeres Nadja Freeman.

Wat hebben jullie sinds de laatste première in september zoal uitgespookt?
Pete: “In de herfst hebben we onze eerste shows met onze nieuwe drummer Sjaak gespeeld. Achter de schermen zijn er veel plannen voor het nieuwe jaar gemaakt, in het bijzonder voor onze nieuwe EP Nothing Is Nothing, die volgende week uitkomt. Deze release vieren we met een bijzondere avond in EKKO in Utrecht op vrijdag 25 januari. De week daarop touren we met de nieuwe EP door Engeland en Wales.”
Nadja: “We zijn inmiddels begonnen met het schrijven van nieuwe nummers. In de zomer zijn we van plan om ons debuutalbum op te nemen!”

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over de nieuwe single Handle It?
Nadja: “Ik probeer altijd een verhaal met mijn teksten te vertellen. Het hoofdkarakter in Handle It heeft een moeilijke tijd doorgemaakt, maar door deze strijd is hij er sterker uitgekomen. Er is dit keer geen ruimte meer voor compromissen. Alhoewel dit allemaal redelijk heftig klinkt, zit er ook veel hoop in de tekst. Het is een verhaal over voor jezelf opkomen en niet bang zijn om weg te lopen van iets wat ongezond voor je is.”

De video is gemaakt door Doron Tempert, hoe kwamen jullie met hem in contact en hoe ontstond het idee voor de video?
Pete: “Doron had al mooie video’s voor een paar bevriende Nederlandse bands gemaakt, daarom heb ik hem benaderd voor onze single. Zijn concept was om vervallen plekken in Utrecht te filmen en de beelden vervolgens te bewerken. Het heeft hem veel tijd gekost, maar we zijn erg blij met het resultaat.”
Nadja: “We vinden het gaaf hoe hij het gewone landschap van een stad gemanipuleerd heeft, door bepaalde beelden en kleuren te bewerken. Door dit te doen heeft hij een soort nieuwe realiteit gecreëerd. Terwijl er iets groots en bizars aan het gebeuren is, blijven de oude beelden herkenbaar en gaat het dagelijks leven gewoon door. De sfeer die Doron heeft gevormd, past heel goed bij het gevoel van dit liedje.”

Het jaar is net begonnen: in welk teken staat 2019 voor jullie?
Pete: “Op 25 januari komt onze nieuwe EP uit, na deze release gaan we veel optreden, waaronder in Nederland, een week naar Engeland en vijf dagen in Duitsland.”
Nadja: “In de zomer hopen we naast het opnemen van het album nog op een aantal festivals te kunnen spelen.”

Staan er nog andere spannende dingen op het programma?
Pete: “Morgen, 17 januari, spelen we twee keer op Eurosonic Noorderslag. Dit is voor Alcuna Wilds de eerste keer op het festival, daar kijken we wel naar uit! Verder staat er een hele tour in het voorjaar gepland ter promotie van onze nieuwe EP, Nothing Is Nothing.”
Nadja: “Onlangs is er een livevideo van onze laatste single Pulse uitgekomen. Deze mochten we in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam opnemen. Je kunt de video hier bekijken!”


Alcuna Wilds live zien? De band gaat flink op tour de komende periode! Meer informatie over de band, check www.alcunawilds.com. Meer over de EP-release in EKKO vind je hier.