New Music

In première: een mythisch video-tweeluik van FLOWERS in samenwerking met kunstenares Sophie Wright


9 april 2019

Vandaag mogen we een bijzondere première doen van de band FLOWERS. Het Amsterdamse en zelfbenoemde fluorescent doom duo brengt vandaag namelijk een tweeluik uit bij de single Fish in de vorm van FISH / AM + PM, waarvoor de band samenwerkte met kunstenares Sophie Wright.

Het resultaat zijn twee dromerige en verstilde video’s van een ongrijpbare schoonheid waar je langzaam in opgezogen wordt. De ene video speelt zich overdag af, de andere in de nacht. Ze draaien beide rondom het thema van de sirenen uit de Griekse mythologie, de halfgodinnen die met behekste liederen zeelieden in de val lokten.

De single Fish sijpelt en druppelt langzaam als een dobberend schip in de verte tegen de horizon, alsof het geluid ergens achter in je speakers zit. Tot na bijna vier minuten de poorten opengaan en er een kathedraal aan noise over je heen komt. Als een soort spoeling van de ziel, waarover de band vertelt: “Soms is het beter om het onhoudbare los te laten, in plaats van het tot het bittere eind in stand te houden, zodat er ruimte kan ontstaan voor iets nieuws.”

Een uitbraak die wij ondertussen aan zagen komen, want het is niet de eerste keer dat we over FLOWERS berichten. Zo maakte de band vorig jaar voor ons een studioverslag van de opnames in Denemarken van het aankomende album Doom City. In de tussentijd maakte de band dit Fish-tweeluik in samenwerking met fotografie- en videokunstenaar Sophie Wright, waar we de band een aantal vragen over stelden.

Waar zijn jullie de laatste maanden allemaal mee bezig geweest met de band?
“Afgelopen zomer hebben we in Denemarken bij Tapetown Studio in Aarhus een album opgenomen. De afgelopen maanden zijn we druk geweest met het afmaken van de mix, het ontwerp van de hoes in samenwerking met kunstenaar Xsullo uit Los Angeles en het organiseren van de release-tour. Dit album zullen we gaan uitbrengen bij Luik Records in België en Meduse Magiq in Nederland.”

Over jullie nieuwe video’s: hoe kwam deze samenwerking met Sophie tot stand?
“Sophie was bij ons allereerste optreden bij de Peper in de OT301 in Amsterdam. We speelden over een bas-amp ter grootte van een magnetron en een geleende gitaarversterker. Het publiek was toch enorm enthousiast en grappig genoeg was dit optreden voor Sophie de aanleiding om ons te contacten. Het optreden had haar zodanig geïnspireerd dat ze heel graag voor ons iets wilde maken.”

Zat het maken van video-kunstwerken al langer in jullie hoofd of kwam dit toevallig zo bij elkaar?
“We zijn al een tijd van plan om met FLOWERS meer samenwerkingen aan te gaan met beeldende kunstenaars en het tweeluik-project FISH / AM + PM met Sophie Wright is onze eerste stap hierin. Sophie (geboren in 1989, Groot-Brittannië, check hier haar werk, red.) is een in Amsterdam wonende fotografie- en videokunstenaar. Haar werk start vanuit fotografie en speelt met repetitie, stilte en vreemde vormen en formaties in de realiteit. Op dit moment doet zij een research master aan de Filmacademie Amsterdam.”

Wat wilden jullie graag vertellen met deze video’s?
“Het nummer Fish van onze zelfgetitelde EP gaat over een situatie die je probeert te redden, maar eigenlijk onredbaar is. Denk aan bepaalde systemen in de maatschappij, relaties, samenwerkingen, onhoudbare constructen. Soms is het beter om het onhoudbare los te laten, in plaats van het tot het bittere eind in stand te houden, zodat er ruimte kan ontstaan voor iets nieuws.”

Hoe kwamen jullie zo bij dit Griekse goden thema uit en hoe hebben jullie dat vervolgens uitgewerkt?
“We vroegen Sophie om voor een van onze nummers een videoclip te maken en Fish sprak haar het meest aan. Het nummer deed haar denken aan sirenes in de Griekse mythologie en hoe zij worden neergezet als gevaarlijke vrouwen die mannen de dood in verleiden. ‘The songs of the sirens – half woman, half fish/birds – in Greek myths whose bewitching music lured mariners to their doom.‘ Gedurende het maakproces kwamen we op het idee om niet één videoclip te maken, maar een tweeluik, dat zich overdag en ‘s nachts zou afspelen.”

“Een tweeluik waarin een nieuwe definitie van de sirene gevonden zou kunnen worden, of zoals Sophie het uitlegt in het storyboard: Sirens in mythology have historically been a pretty sexist way of categorising women according to the good/evil binary, the mother or the whore, a way of oppressing power, sexuality and self-determination. What if we reimagined the siren as a more messy creature? Tender, hard, soft, enigmatic, destructive, sexy, powerful, loving, male, female etc. So this song could transform a person, rather than destroy him. This deadly song is sung to transfigure the doomed fish back to life.”

Waar zijn jullie het meest blij mee als je erop terugkijkt?
“Wij zijn het meest blij met de eigenzinnige blik en aanpak van Sophie en haar interpretatie van ons nummer Fish. Door in te zoomen op een zeer klein deel van het filmmateriaal en te concentreren op details, is zij in staat om iets groots te vertellen met weinig middelen.”

Wat zijn de plannen voor de komende periode met FLOWERS?
“Begin oktober 2019 staat de release van ons album gepland. We willen voor de zomer een single van dit album uitbrengen met videoclip in samenwerking met 3D-kunstenaar Eva Vermeulen. En daarna een tour door Europa.”

“Het album heet Doom City en het is een conceptalbum. Elk nummer bezingt verschillende facetten van deze stad. Net zoals Fish gaat dit album in zijn geheel over het einde van een systeem. Deze stad functioneert niet meer en wordt langzaam maar zeker afgebroken en uiteindelijk vernietigd, om plek te maken voor iets nieuws. Deze stad staat voor ons symbool voor het einde van het binaire geslachtsmodel zoals wij dat nu kennen.”

Aankomende liveshows van FLOWERS:
13 april – Performance Bar, Rotterdam
14 april – OCCII, SOTU samen met SOON, Rakta en Deafkids
2 mei – Pink Pank, Rotterdam samen met SONNDR, Venus Tropicaux, Segadeath