New Music

Zonnestralen breken door het duistere wolkendek van The National met nieuwe single Light Years


9 april 2019

Wie dacht alles van The National al gehoord te hebben, heeft het duidelijk mis. Met Light Years wordt even afscheid genomen van de vertrouwde drums en gitaren: de band gaat verder op zoektocht binnen zichzelf. We krijgen een wondermooie piano-ballad te horen, die het statement dat we de vorige keer maken alleen maar onderschrijft, namelijk dat de band alweer zijn muzikale horizon verbreedt.

Onze verwachtingen bij The National zijn altijd vrij hoog, maar verder willen we dat niet te veel invullen. You Had Your Soul With You, de eerste single van het nieuwe album I Am Easy To Find dat op 17 mei verschijnt, klonk behoorlijk zomers voor een band waarvan we eerder duistere taferelen gewend zijn. Een tweede single kon dus alle kanten op zonder die typerende The National-factor te verliezen.

Hoewel de piano klinkt als zonnestralen die door het wolkendek breken en zachtjes de kamer binnenvallen, voelen we de pijn van Matt Berninger. ‘You could’ve been right there next to me, and I’d have never known’. Breekbaar, vooral wanneer Berninger bijgestaan wordt door vrouwelijke vocalen in het refrein. De vocalen draaien om elkaar heen, om dan weer rust te vinden. Stilaan breken strijkers door in het geheel en dat is het moment waarop je beseft: The National flikt het opnieuw, we worden weer helemaal meegezogen in de demonenwereld van Matt Berninger.

Bij het album hoort ditmaal ook een 24 minuten durende film met Oscar-winnares Alicia Vikander in de hoofdrol, waarbij de regie in handen was van Mike Mills. Na de teaser die we samen met de release van You Had Your Soul With You kregen, volgt nu een volwaardige clip. Dat in hele video kleur ontbreekt, maakt het geheel alleen sterker en laat de muziek helemaal tot zijn recht komen. “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls”, zoals Ted Grant ooit eens zei. Dat is ook precies het gevoel dat achterblijft na het bekijken van de video. Alsof je even mee kan kijken in iemands diepste gedachten.