New Music

In première: een gloednieuwe video van Car Pets bij het ziel reinigende nummer Drive


12 april 2018

Vandaag hebben we wel een bijzonder mooie première, namelijk de eerste video van Car Pets, een doorontwikkeling van de band Niek Pronk. Wij vielen direct voor de esoterische nummers van deze Utrechtse band op zijn debuut-EP Drive Without Snake, die een soort ziel reinigende werking lijken te hebben.

Muziekliefhebbers in het algemeen, maar bewonderaars van Radiohead, Wild Beasts en Fleet Foxes in het bijzonder, moeten even goed opletten. Met Car Pets heb je er namelijk ineens een nieuwe favoriete band erbij. Het drietal heeft iets bijzonders, iets eigenzinnigs en mysterieus over zich heen hangen.

Zanger/gitarist Niek Pronk gebruikt zijn stem op een schitterende manier, hij raakt je diep van binnen vanaf de allereerste zanglijnen die hij inzet over de gitaren die glinsteren als de volle maan op de oceaan. Zijn begeleiding bestaat uit diepe drumpartijen die samen met bas alles precies mooi in weten te kleuren. Niet te veel, niet te weinig, het is allemaal precies in balans.

Maar goed, wat weten we verder van Car Pets? Wij wilden na het horen van de EP meer weten over deze nieuwe band en stelden de band een aantal vragen.

Wie en wat is Car Pets precies?
“Car Pets is een Utrechtse indie-rockband. Rondom de release van zijn solo-album Taste in 2015 zocht Niek muzikanten om als band mee verder te gaan. Daar kwamen Paul Rijnbeek (bass & keys) en Tijmen Ruizendaal (drums) bij hem en onder de naam Niek Pronk deden we onder meer mee aan de Popronde, in 2016 brachten we de single Heart uit (met bijzondere interactieve videoclip) en maakten we veel muziek met elkaar. Dit resulteerde in een eigenzinnige sound, een hoop nieuwe muziek én een nieuwe bandnaam: Car Pets. Met de release van onze EP Drive Without Snake laten we ons voor het eerst aan de buitenwereld horen.”

Waar zijn jullie allemaal mee bezig?
“We repeteren wekelijks, schrijven veel nieuw materiaal en zoeken daarbij steeds onze muzikale grenzen op. Dat betekent dat we af en toe wat orde moeten scheppen en onszelf afvragen wat we met al ons materiaal willen doen. Daarbij houden we ook rekening met onze sound. Omdat we door verschillende muzikale stijlen gaan, stellen we ons soms de vraag: wat hoort bij Car Pets en wat laten we achter? Op Drive Without Snake hoor je nog steeds deze diversiteit, maar tegelijkertijd zit op elk nummer de Car Pets-stempel.”

Kunnen jullie ons iets vertellen over de totstandkoming van de EP en de opnames?
“In de beginperiode speelden we voornamelijk solo-materiaal van Niek. We pakten de bestaande nummers en maakten daar ‘onze’ nummers van. In de loop der tijd werd de totstandkoming van nieuwe liedjes steeds meer een ding van de hele band. De nummers van Drive Without Snake zijn het eindproduct van deze verkenningstocht naar onze eigen sound. Voor de opnames zijn we naar het te gekke MotorMusic in Mechelen gegaan en kwamen we met een kater en een plaat terug. De clip voor het nummer Drive bestaat uit filmbeelden die we opnamen tijdens onze tijd bij MotorMusic. Niek heeft de beelden sfeervol op elkaar aan laten sluiten in combinatie met video-effecten en animaties. Deze beelden heeft hij ook als basis gebruikt voor het ontwerp van het album.”

Waar gaan jullie je de komende tijd mee bezighouden?
“Binnenkort verschijnt de single Hell on Earth, een heel ander soort nummer en dus een ander soort clip. Komende tijd willen we ook weer het podium op, dat hebben we al een tijd niet gedaan dus we staan te trappelen. Ook zijn we bezig met de het voorbereiden van een volgend album, dat we gaan opnemen bij EpicRainbowUnicornStudio. Dat wordt erg tof omdat dat onze eerste volledige plaat wordt en we zijn de nieuwe nummers nog meer als een collectief aan het schrijven. We verwachten eind 2018 nieuwe muziek de wereld in te slingeren.”

Waar gaat dit nummer voor jou over?
Niek over Drive: “Het nummer gaat over dingen die je onbenoemd moet laten. Gedachtes die in je hoofd rondzingen maar waar je geen woorden voor kan vinden ook al zou je het proberen. Gedachtes die volgens mij ieder mens maken tot een eigen stem. In het laatste stuk van het nummer is een persoon verdwenen, misschien vrijwillig, misschien niet. Ik stel de vraag of er dingen waren waar die persoon zich niet overheen kon zetten, dingen waar niet over te praten valt. Het antwoord weet ik ook niet.”