New Music

Verdwaal in het sonische landschap van Holy Wave’s nieuwe track Nation In Regress


12 april 2018

Holy Wave is onderhand een begrip op The Daily Indie. De band heeft sinds 2012 een constante stroom aan kwalitatieve albums uitgebracht en perfectioneerde gedurende die periode zijn geluid. Het laatste album van de band – Freaks of Nurture – was een neopsychedelisch meesterwerkje, dat van begin tot eind overeind bleef staan.

Mijn persoonlijke verwachtingen waren dan ook hoog gespannen over het nieuwe album, Adult Fear. De plaat kwam 30 maart uit en bestaat uit negen groovy, zweverige nummers. Qua instrumentatie en productie bouwt de band voort op een traditie, die stamt uit de jaren zestig, maar de band onderscheidt zich toch van deze traditie, zoals ze dat zo goed kan. Het Holy Wave-geluid staat op zichzelf. Het is een combinatie van enigszins naïeve partijen, die perfect in een arrangement gepuzzeld worden en van de bands gebruik van pedalen en synthesizers. Zo weet de band toch een nieuwe draai te geven aan het genre.

 

Neopsychedelische pioniers
Het album begint met het nummer Nation In Regress. Het nummer begroet de luisteraar met een arpeggio gespeeld op zweverige toetsen, waarna een bijna King Gizzardiaanse drumbeat in een funky driekwartsmaat invalt. Het arrangement wordt opgevuld met meerdere toetsenpartijen, die overlappen en plaatsmaken voor elkaar. Na de eerste helft van het couplet horen we een kerkkoor zingen in een zwembad gevuld met galm. De leadzang in het nummer voelt enigszins minimalistisch, maar er is duidelijk over nagedacht, want de zanglijn gaat ergens heen en heeft nut voor de structuur van het nummer.

Nation In Regress heeft een erg prettige flow, die doorvloeit als een rivier, naarmate er synths, gitaren en stemmen bij het nummer komen en weer weggaan. Wil je weten hoe deze reis verdergaat? Ik zou dan zeker aanraden om Adult Fear een keer op te zetten en te genieten van een nieuwe trip aan de hand van de neopsychedelische pioniers van Holy Wave. Luister ‘m hieronder: