New Music

In première: de nieuwe single Enter van Boyle, over cultuurverschillen en vooroordelen


19 juni 2018

Niet alleen presenteren we in Cinetol deze vrijdag de show van Paul Hoek, DJHAGY en Boyle, van de laatste band mogen we vandaag ook een gloednieuwe single in première laten gaan. Het liedje Enter gaat over het dorp waar oprichter van de band Marten Timan is opgegroeid in het oosten van het land.

De videoclip laat ruim vier minuten een Grieks dorpje zien waar Timan begin dit jaar met vakantie was en wat een ideale achtergrond bleek om zijn nieuwe nummer Enter onder te plakken. Een liedje dat zich langzaam ontvouwt door middel van Radiohead-aandoende gitaarpartijen, dromerige drums en zachtjes rollende zang.

Om wat meer over het nummer, de clip, waar de band mee bezig is en uiteraard over aanstaande vrijdag, spreken we met Timan.

Kun je ons wat meer vertellen over Boyle en waar jullie allemaal mee bezig zijn?
“Een aantal jaren geleden nam ik een plaat op met met Wouter van Newground Studio in Utrecht. We namen twaalf nummers op, waarvan er tien verschenen op de plaat Release. Sindsdien is er een band gevormd met een aantal erg talentvolle en fantastische vrienden en hebben we een aantal mooie shows mogen spelen op bijzondere locaties. Ik zocht een goede manier om de overige nummers uit te brengen en besloot dat dit jaar te doen omdat we nu ook weer wat actiever worden met Boyle. Vorig jaar is er wat minder tijd gaan zitten in optredens maar zijn er wel een hoop nieuwe ideeën ontstaan. Dit jaar wil ik deze verder uitwerken en langzaam naar een tweede plaat toewerken.”

Waar gaat het nummer over voor jou?
“Enter is een klein dorp in het oosten waar ik ben opgegroeid, net als Boyle een plek is waar ik heb gewoond in Canada. Een plek als Enter is niet erg vergevingsgezind als het gaat om cultuurverschillen of eigenlijk verschillen in het algemeen. Alles wat niet past in het plaatje van wat men kent is maar vreemd, of ‘apart’ zoals ze dat zo mooi kunnen verwoorden. Ik hield er nogal een andere kijk op na en is mijn jeugd is dan ook niet altijd even makkelijk geweest. Het nummer gaat om mijn beleving destijds en mijn kijk op de mentaliteit van de mensen in het dorp.”

Hoe is die clip tot stand gekomen?
“Begin dit jaar was ik op het Griekse eiland Santorini, nog voor het toeristische seizoen was begonnen. Ik liep een hoek om en zag dit beeld ineens voor mij verschijnen. Ik zette mijn telefoon aan en begon simpelweg te filmen. Het waaide nauwelijks en er leek weinig te gebeuren. Toch gebeurde er nog best veel zoals je kunt zien op de video, als je goed kijkt. Ik vond de correlatie tussen beide dorpen erg mooi; een afgelegen dorp met een kleine gemeenschap en een simpel bestaan waar ook waarschijnlijk de nodige vooroordelen uit voortvloeien. Thuis bekeek ik de video nog eens en bleek deze bijna exact even lang te zijn als het nummer Enter. Serendipiteit. Of eigenlijk geloof ik niet echt in toeval.”

Over de show aanstaande vrijdag in Cinetol, hoe is die tot stand gekomen?
“Ik had onlangs een erg leuk gesprek met Maurits van LoFriday Records, en hij had ook interesse om de video van Boyle uit te brengen. Als iemand enthousiast is over mijn muziek en daar vervolgens ook daadwerkelijk wat mee wil doen, kan ik daar alleen maar positief op reageren natuurlijk! Hij speelt zelf ook in een toffe band (DJHAGY) en besloten dan ook een mooi optreden te plannen samen. Ik wilde per se Paul Hoek bij de avond betrekken omdat hij behalve een vriend ook een erg talentvolle en eigenzinnige muzikant is. Ik denk dat het een hele bijzondere avond gaat worden vrijdag.”


 

WEBSITE CINETOL | FACEBOOK-EVENT