New Music

In première: Fensters nieuwe single HBW: motorische swing en moedwillige wansmaak


19 juni 2018

Afgestemd op de kosmos, omringd door stof, zand en primaire vormen: eens was het een internationaal kwartet en nu zijn het nostalgische woestijnhippies met een voorliefde voor motorische swing; afgestemd op de synthetische erfenis van Kraftwerk, afgestemd op de binaire geluidjes van Peaking Lights.

Ronddolende in het psychedelisch niemandsland van Michel Redolfi’s Desert Tracks, loom en meer coherent in Sun Araw’s Saddle of The Increment. Muziek die al vergeten was voordat ze op plaat verscheen. Uit het stof ervan veegt Fenster en dwars stuk muziek als HBW bij elkaar. Een popliedje voor wie wil. Vrij bewegen voor een ruime geest.

Het hoeft allemaal niet fraai te zijn; sterker, het mag zelfs moedwillig lelijk. Lelijk als plastic bongo’s, lelijk als de onmogelijk gedateerde space echo in het linkerkanaal (het heelal, een ruimteschip), lelijk als goedkope science fiction, lelijk als de lelijke nostalgie van Peter Bjorn and John. JJ Weihl debiteert haar teksten voor niets of niemand in het bijzonder. Een vacuüm van geluid. En dan verschijnt uit het zinderende wormgat van moedwillige wansmaak maar zo een fris stuk muziek: motorische swing voor een ruime geest.

HBW is afkomstig van alweer Fensters vierde plaat The Room, de geplande release is in september.