New Music

In première: BARTEK en Maple draaien er niet omheen in een snoeiharde 360 graden-livesessie


2 september 2020

Livemuziek komt klein beetje bij klein beetje weer terug, al is het in een compleet andere setting. Hoe anders was dit een paar maanden terug, toen niets meer leek te kunnen. Met de nadruk op ‘leek’, want het maakt juist dingen mogelijk die anders mogelijk niet waren gebeurd.

Zo nam BARTEK samen met Maple een 360 graden-video op waarin ze naast twee eigen songs, ook gezamenlijk(!) een ode brengen aan My Bloody Valentine. Aan ons de eer om dit creatieve pareltje in première te laten gaan.

Het compleet herorganiseren van het interieur van een concertzaal kun je wel overlaten aan het Amsterdamse fuzzrock-trio van BARTEK. Met zijn agressieve drums en messcherpe gitaarsound, die zich als een kettingzaag een weg door je trommelvliezen baant, is stilzitten een lastige opgave. Tel daar de bij vlagen net zo agressieve en minstens even fuzzy sound van Maple bij op en je weet dat er iets moois staat te gebeuren. De twee bands zochten een loods op om samen, netjes op anderhalve meter afstand, een 360 graden-video te schieten, waarop ze maar liefst drie songs met volledige overtuiging uit de speakers laten knallen.

Hoe is het idee voor deze video ontstaan?
“Wij (BARTEK en Maple, red.) zijn goede vrienden van elkaar en zoeken het muzikaal in dezelfde hoek. Het komt voor dat we op dezelfde avond in dezelfde stad spelen, maar soms komen we elkaar ook tegen tijdens repetities of gewoon willekeurig in Amsterdam. Op een van deze avonden werd dit idee geboren. We besloten een oefenruimte te huren en vooraf wat nummers van elkaar door te sturen. Het moment dat we voor het eerst daadwerkelijk met twee drummers, drie gitaren en twee basgitaren één lied speelden was echt magisch. Ongelofelijk veel takke-herrie in een veel te kleine ruimte: gruwelijk!”

Hoe hebben jullie deze ’takke-herrie’ uiteindelijk omgezet in een kloppend geheel?
“Wanneer je met zoveel geweld een song speelt, moet je goed nadenken over de wijze waarop de partijen worden verdeeld. Om het écht hard te laten zijn, moet je spaarzaam zijn met de energie en alleen op overwogen momenten snoeihard gas geven. Daarnaast konden we harmonisch heel gelaagd uitpakken, omdat we met zoveel mensen waren. Wat de drums betreft was er eigenlijk maar één regel: loeistrak, snoeihard en volledig synchroon.”

Naast twee eigen nummers spelen jullie ook een nummer van My Bloody Valentine. Hoe is die keuze gemaakt?
“We wilden vanaf het begin drie nummers opnemen, dus zochten naast een eigen song van Maple en een eigen song van BARTEK nog naar een geschikte cover. Toen herinnerden we ons die show van My Bloody Valentine in Eindhoven een aantal jaren geleden, werd er vooraf door de venue een mailing gestuurd met de waarschuwing om speciaal voor de laatste tien minuten van de show oordoppen mee te nemen. Dan voeren ze de geluidsdruk op tot 140 dB. In een grote zaal met gecontroleerde akoestiek is dat een intense ervaring, er komt een soort angst vrij in je lichaam.”

“Hoewel we dat bij vlagen ook hoopten te bereiken in de ruimte, was dat voor de opname niet relevant, maar in een oefenruimte met zeven rockers gaat het al snel over dit soort extremiteiten en kom je zo op inspiratie. Bovendien leent Only Shallow zich er ontzettend goed voor. In Kevin Shield zijn gitaargeweld ontstaat veel ruimte voor verbeelding en extra harmonie, zo konden we wat vrijer omgaan met de gitaarpartijen. En zeg zelf, hoe sick is dat nummer met drie gitaristen, twee bassisten en twee drummers?!”

TDI presents
Op 19 september is BARTEK samen met Dripping Trees live te bewonderen in Cinetol te Amsterdam tijdens ons TDI presents-show. De show is momenteel wel al uitverkocht, wel hebben we twee kaarten liggen voor onze leden. Word dus snel lid als je het nog niet was.