New Music

In première: Awün neemt ons met God is a Robot mee naar een dystopische wereld in een Polygänger-sessie


11 maart 2019

We zijn stiekem wel fan van de Polygänger-sessies. Laatst lieten we nog een angstaanjagend mooie sessie van Ryan Downey in première gaan en vandaag is het de beurt aan Awün met God is a Robot. We hoefden nog geen noot te horen om enthousiast te zijn, want in het verleden bewezen ze bij Polygänger al meermaals dat ze een oor hebben voor bijzondere muziek. Dat was deze keer dus niet anders.

De half Nederlands, Deense band Awün maakt conceptuele popmuziek waarin de relatie tussen mens en technologie centraal staat. Dat horen we ook precies terug in de muziek, menselijke geluiden worden vervormd tot elektronische, buitenaardse klanken. God is a Robot, heet het nummer, maar ook zangeres Louise Lindskov klinkt bij momenten als een robot.

We trekken al snel parallellen met de IJslandse zangeres Björk omwille van de vocalen en beklemmende sfeer. Die sfeer wordt mooi weergegeven door de locatie van de live sessie: een autobegraafplaats in Leiden. De sneeuw zorgt ervoor dat we helemaal meegenomen worden in de koele, dystopische setting van het nummer. Tussen de autowrakken staan Rijk en Louise, als enige overgebleven mensen na een of ander doemscenario. Je voelt je bijna ongemakkelijk, horen we hier wel naar te kijken of luisteren?

De door Polygänger opgenomen live-sessie voor God Is A Robot is opgenomen op een autobegraafplaats in Leiden, toepasselijk bij het dystopische thema van dit nummer. De toevallige sneeuwval tijdens de opnamedag maakte het er een koude en natte sessie van, maar heeft het eindresultaat alleen maar nog bijzonderder gemaakt.

We vroegen de band nog naar wat meer achtergrond bij de song. “De kans dat je nu naar een scherm kijkt, is honderd procent. We leven in een tijd waarin de afhankelijkheid van onze eigen uitvindingen ons heeft gemaakt tot eenzame en gestresste wezens. Dat zetten we om in elektronisch vervormde klanken, die de basis vormen van atmosferische stukken waarover zangeres Louise Lindskov haar doemscenario’s zingt, fluistert of rapt.”

Voor wie meer van dit bijzondere duo wil horen, is er goed nieuws. Op 10 april brengt Awün zijn debuut-EP uit: When Cyber Sapiens Close Their Doors To The Outside.