New Music

In première: An Elderflower Parliament van The Small Breed, over een grote boom en zijn dieren


31 januari 2020

We duiken vandaag vol de jaren zestig in met de première van An Elderflower Parliament, de nieuwe single van The Small Breed. De Tilburgse band die we afgelopen najaar leerde kennen tijdens Popronde en sindsdien met veel plezier in de gaten hebben gehouden.

Mogelijk komen een aantal bandleden je wel bekend voor van The Black Marble Selection, de band waarvan we drie jaar geleden nog een video de wereld in mochten schieten. In de tussentijd is er van alles veranderd, maar de psychedelische invloeden zijn gebleven. Van Pink Floyd tot The Pretty Things en The Beatles: alles ademt de revolutionaire jaren zestig op An Elderflower Parliament.

De nieuwe single gaat volgens de band over een grote boom die als het ware met zijn takken en geluiden de verhalen vertelt van de dieren die er allemaal zijn geweest. Dat uit zich in kleurrijke klanken, knerpende gitaarnoten, fluweelzachte samenzang en een suizend orgel. Om meer over de nieuwe single en de plannen van de band te horen, stelden we de band een aantal vragen.

Hoe is het The Small Breed, waar zijn jullie allemaal mee bezig?
“Het gaat goed! We zijn druk bezig met nieuw materiaal schrijven en om onze setlist er goed in te krijgen voor onze releaseshow van deze single in onze thuisstad Tilburg. We spelen daar op 8 februari in de Cul de Sac.”

Jullie zweven nog steeds met je hoofd in de jaren zestig: wat vinden jullie het mooiste aan die periode?  
“De jaren zestig was een periode van experimenten, vernieuwing en het doorbreken van geldende principes. Ook in de muziek kwam dit tot uiting door bands die volop experimenteerde met nieuwe geluiden, andere instrumenten en opnametechnieken. Met name in de late jaren zestig kwam de psychedelische muziek tot bloei: de sound die daarbij hoort en de verrassende compositie-keuzes proberen wij mee te nemen in onze muziek. Tempowisselingen, uitgebreide akkoordenschema’s en meerstemmige zang zijn mooie elementen om mee te spelen in muziek. We proberen altijd onverwachte, soms zelfs rare keuzes te maken in de composities om zo tot een verrassend eindresultaat te komen.”

Waar gaat de nieuwe single over voor jullie?
“De nieuwe single gaat die over een grote boom die als het ware met zijn takken en geluiden de verhalen vertelt van de dieren die er allemaal zijn geweest. Hier past uitstekend een variatie aan sferen en gevoelens bij, omdat er een grote veelvoud aan bezoekers in de boom is geweest die allemaal hun eigen stukje aan het verhaal hebben toegevoegd.”

Hoe is de clip tot stand gekomen? 
“We hebben op een zeker moment besloten dat we maar gewoon aan de slag moesten en zo hebben we Myriam Gras gevonden die het voor ons wilde filmen en editen. Wat zelf geknutseld decor erbij, witte kleding, een rookmachine en natuurlijk instrumenten en zo konden we van start. We hebben beelden van natuur en dieren door een beamer vervormd met glas en die vervolgens op onszelf geprojecteerd, en we hebben een overhead-projector gebruikt om vloeistofprojecties mee te maken.”

Wat zijn de plannen voor 2020?  
“We willen in de zomer van 2020 de studio in gaan om een album op te nemen. Komend jaar hopen we veel te kunnen spelen op festivals en clubshows en we zijn aan het kijken of we een klein tourtje kunnen doen in het buitenland. Genoeg plannen, dus!”