Interview

Impala Ray: “Zonder vrijheid word je nooit gelukkig in het leven” (13 december, Q-Factory)


10 december 2019

Op 13 december zal Impala Ray met zijn band het leven komen vieren in Amsterdam. De Duitse muzikant komt vrijdag in Q-Factory onder meer het frisse werk van zijn nieuwe album Jangwar Summers laten horen. Wij stellen deze indiefolker in een interview verder aan je voor.

Jangwar Summers is zijn derde album sinds 2014, het jaar waarop Ray zijn kantoorbaan op besloot te zeggen en vol voor de muziek ging. Hij speelt in parken als het droog was, in wasserettes als het regent en trekt vervolgens door heel Europa met zijn muziek. Ook gaat hij naar Kenia en Marokko om inspiratie op te doen voor zijn met vrijheid doorspekte muziek. Wij wilden weleens wat meer weten over deze vrij vogel en besloten contact te leggen met onze ooster-buurman.

Hi Ray, leuk dat we elkaar spreken! Voor de mensen die je nog niet zo goed kennen: kun je ons wat meer vertellen over hoe je Impala Ray bent gestart en hoe het gegroeid is?
“Hallo, ik ben dus Ray! Het begon in 2014 in München, kort nadat ik had besloten dat het kantoorleven niets voor mij is. Ik maakte een nieuwe start door met Impala Ray te beginnen. De impala is gebaseerd op de Afrikaanse antilope, uit de tijd toen ik in Afrika leefde. Samen met mijn band speelden we in parken en als het slecht weer was doken we allerlei wasserettes in.”

“De naam Impala Ray staat bovendien voor gekke muzikanten die door de hele stad spelen op elke mogelijke locatie. Toen het groter werd, begonnen we op echte podia te spelen in München en later in andere steden. Op dit moment toeren we door Duitsland, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk.”

Om even een beeld te krijgen: kun je ons de omgeving beschrijven waar je nu bent?
“Ik kom net terug van de Philharmonic in München, waar ik met mijn dochter naar het Pilsen Philharmonic Orchestra ben geweest voor een uitvoering van de De Kleine Zeemeermin-soundtrack. Ik vind het de mooiste soundtrack die ik ken, dus ik ben nog steeds erg ontroerd. Ik heb de prachtige melodieën in mijn hoofd, ik proef de zoute lucht van de zee en ik wou dat ik aan oceaan zat om de golven te zien breken.”

Je stopte met je kantoorbaan om deze band te starten: nogal een flinke stap. Hoe ging dat?
“In Duitsland zijn de meeste mensen op zoek naar een vorm van zekerheid. Ze hebben een negen-tof-vijf-baan, ze hebben meer dan vijf verzekeringen en de meesten gaan elk jaar naar hetzelfde land toe als ze met vakantie gaan. Dat is prima als je dat gelukkig maakt, maar voor mij werkte het gewoon niet. Dus voor mij was het geen grote beslissing, want om echt gelukkig te worden, moet ik simpelweg doen waar ik gelukkig van word en dat is: liedjes schrijven en spelen. Met het geld dat ik na acht jaar met allerlei baantjes had verdiend, betaalde ik mijn huur en eten, om zo te kunnen doen waar ik het meest van houd. Een jaar later verdiende ik mijn eerste geld met muziek. Ik zou zeggen: geef om het nu en niet om de toekomst of het verleden. Wees niet bang om iets te doen, want angst leidt alleen maar tot slechte beslissingen.”

Wat betekent deze band voor jou en wat kun je er allemaal in kwijt?
“Mijn band en ik gaan al wat jaren samen op tour, meestal in een kleine bus en we spelen op allerlei podia. Het is een soort tweede familie voor mij. In deze band speel ik al sinds het begin met mijn goede vrienden Nicola, Dominik en Carmen. Ik ken ze allemaal al super lang en met ieder heb ik een persoonlijk verhaal. Met Nicola bijvoorbeeld: ik wilde altijd al eens spelen met een grote, dikke tuba-speler. Tot er ineens een klein meisje voor mij stond en mijn liedjes met zoveel gevoel en passie speelde. Ik dacht: zij voelt mijn nummers, ongelooflijk! Dus ik liet dat idee van die vette tuba-speler maar vallen.”

Je reist een hoop: hoe inspireert dat je?
“Ik zou een bijzonder arm persoon zijn als ik niet zou reizen. Door elke reis leer ik meer over mezelf en mijn omgeving. Iedere trip laat mij zien hoe mooi de wereld is en hoeveel dingen je kunt leren van andere culturen. Na mijn schoolperiode heb ik een zomer in Kenia geleefd, ik zwierf urenlang door Nairobi, leerde Swahili en raakte verliefd op het continent. Tijdens mijn ritjes in de geweldig kleurrijke Matatus raakte ik bekend met de vibe van Afrika en de levensstijl. Al deze zomerverhalen leidde uiteindelijk tot het album Jangwar Summers.”

Hoe was je eerste reis naar Nederland?
“Oh, het was geweldig! We waren ontzettend enthousiast om op die festivals te spelen, het was voor de hele band de eerste keer dat we in Nederland waren. Aan de ene kant zijn jullie ontzettend direct in wat jullie zeggen en doen en aan de andere kant is alles heel cool, ontspannen en doen alles met een glimlach. Ik kan een hoop leren van jullie vibe.”

Wat zijn je plannen met deze band?
“Gedurende dit jaar heb ik vooral in de studio gezeten om het laatste album te schrijven en op te nemen. Ik heb er zo hard aan gewerkt. nu is het moment eindelijk aangebroken om met zoveel mogelijk mensen mijn nieuwe nummers te delen.”

Over het nieuwe album: wat had je in gedachten met deze plaat?
“De eerdere twee albums laten mijn muzikale roots zien, het was een ontwikkeling. Voordat ik begon aan Jangwar Summers, had ik eindelijk het juiste gevoel te pakken. Met deze liedjes wilde ik over die zomer in Nairobi vertellen en de zomers in Europa. Ik was klaar om mijn muziekstijl verder te ontwikkelen en ik wilde al die ervaringen omzetten in muziek.”

Waar ben je het meest blij mee?
“Als ik nu naar die nummers luister, denk ik vooral aan lange productietijd en hoe die het waard was. Dat ik de tijd heb genomen. Ik heb een jaar lang alles zelf geproduceerd en ik was continu op zoek naar melodieën en instrumenten die deze speciale vibe in muziek om konden zetten. Zo vond ik bijvoorbeeld een houten xylofoon die ik door een fuzzpedaal heen heb gelust. Voor mij is dat het perfecte Afrikaanse geluid, gecombineerd met Europese elektronica. Na een jaar van pre-producties begon ik aan nummers te werken met een Duitse producer.”

Jouw muziek klinkt als een soort ‘vrijheid in klanken’: hoe heb je dat gevoel weten te grijpen?
“Vrijheid is iets waar denk ik iedereen naar op zoek is. Zonder vrijheid word je nooit gelukkig in het leven. Tijdens de jaren dat ik een kantoorbaan had, hunkerde ik naar meer vrijheid. Oké, ik had wel geld, maar ik had geen tijd om te doen wat ik het liefst wilde doen. Als ik nu niet kan reizen, dan pak ik mijn gitaar erbij om liedjes te schrijven over vlucht en over mijn laatste avonturen in het buitenland. Het is mijn manier om te vluchten.”

We duiken bijna een nieuw decennium in: wat zijn jouw dromen en ambities voor 2020?
“Ik kijk er erg naar uit om het nieuwe album door heel Europa te spelen, landen te bezoeken waar ik nog niet geweest ben en weer eens over de oceaan over uit te kijken. ‘I would like to ‘Splash in the sea, count the stars and find true love.’ Dat wens ik ook iedereen toe die naar mijn liedjes luistert.”


WEBSITE Q-FACTORY | FACEBOOK-EVENT | TICKETS