Feature

Iedere maand is het AAN tijdens AM:Klub in Patronaat – een sfeerverslag van de Jagd-editie plus een interview met de organisator


5 december 2017

Sinds afgelopen jaar wordt er iedere eerste vrijdag van de maand in Patronaat‘ de AM:Klub georganiseerd. Een avond waarop het ‘ongure nachtleven’ van Haarlem centraal staat en er elke editie een smoezelige band in het holst van de nacht op de planken staat. Wij duiken dieper in dit concept en lieten ons onderdompelen tijdens de editie met Jagd op 1 december.

Dat was een behoorlijk ruig feestje, inclusief een denderende show, harde underground-hits en zelfs met punkkapper Floris Bates! Naast een uitgebreid verslag van fotografen Sharon en Maureen Vreeburg dat je onder het interview vindt, spraken we ook met geestelijk moeder en DJ-teamlid van de avond: Liza van den Brink.

 

Te beginnen bij het begin: hoe kwamen jullie op het idee voor AM:Klub?
“Dat idee is gestart, doordat we sinds dit jaar met een team van vijf nachtprogrammeurs werken. Dat team is er gekomen, omdat we wat variatie in de nachten misten. En eigenlijk hadden we al een tijd geen nachtfeestje meer waar gitaren, elektronica en rariteiten centraal stonden. Als poppodium vinden wij het super belangrijk dat die kant ook wordt belicht. We hebben  veel shows in de avond die gitaargedreven zijn, dus waarom geen nachtfeestje in die sfeer? Dachten we. De voorloper van AM:Klub was Rocketfuel!, eigenlijk is dat een goed voorbeeld voor wat we nu willen doen met AM:Klub. Een nieuwe variant die wat meer schreeuwt qua aankleding en een frisse wind biedt in onze nachtprogrammering.”

Wat voor sfeer willen jullie graag creëren tijdens de avonden/nachten?
“Uiteraard het liefst dat mensen zich op hun gemak voelen. We organiseren AM:Klub in onze Kleine Zaal en ja, als je daar niets mee doet qua decor is het – plat gezegd –  gewoon een zwarte doos. Dat is voor het bezoeken van een concert ideaal, want het oogt prettig, ruim en overzichtelijk. Maar als je niks met die zaal doet voor een nacht, voelt het kil en zijn er teveel loze ruimtes, waardoor die gezelligheid niet voelbaar is. Daarom hebben we heel veel tijd gestoken in het zoeken naar decorstukken. Een van de decorstukken is gemaakt door Boaz, hij heeft voor ons speciaal een constructie gemaakt met glimmende ballen. Echt wel een vet object om in de zaal te hebben hangen! Dat in combinatie met wat gekke ideeën van ons als nachtteam, zorgt ervoor dat die zaal altijd weer anders is ingedeeld als je binnenkomt. We willen dat bezoekers bij binnenkomst direct het idee hebben dat ze zich kunnen laten gaan.”

Als je maximaal vijf hashtags hebt om AM:Klub te omschrijven: welke zijn dat dan?
#aftermidnight #rocknrommel #deballenvanboaz  #doegehoorbeschermingin #katergarantie

Rechts: Liza

 

Jullie hebben nu een aantal edities gedaan met onder meer Mozes and the Firstborn, Goose, Altin Gün en Afterpartees. Op welke manier zijn AM:Klub-avonden anders dan ‘reguliere’ concerten?
“Het grootste verschil is dat AM:Klub meer een clubnacht is dan een nachtconcert. We hebben een DJ-team, waar ik (Liza, red.) toevallig ook in zit, waarmee we altijd zorgen voor een dansbare mix van rockende tracks. Dus vanaf het begin dat je binnenloopt kan je al wat moves pullen op de dansvloer en als je er lekker in zit zie je de lichten aangaan en hoor je ons de muziek uitdoen om vier uur ’s nachts. Dan weet je hoe laat het is, tijd om naar huis te gaan, haha. En het leuke van een band in de nacht, is dat de interactie heel anders kan zijn. Tijdens deze editie speelde Jagd rond een uurtje of half twee en in plaats dat het publiek op anderhalve meter afstand van het podium staat, stonden ze er nu tegenaan geplakt. Pogoën, moshpits, springen, alles door elkaar. Die interactie tussen band en publiek in de nacht is heel anders dan een band in de avond. Dat vinden we vet. En een mooi voorbeeld om bij zo’n nacht een band te programmeren is dat het bij Kliko Fest ook een magische werking heeft. Daar spelen bands zelfs nog na vier uur ’s nachts. Die energie is heel tof.”

Wat vind je het leukste aan AM:Klub?
“Dat het een nacht is waar het niet draait om wat je aan hebt, hoe je danst, of wat je status is.”

Wat zijn de plannen voor 2018 met AM:Klub? 
“Dan doen we een arena-tour en hebben we Duitsland veroverd. Haha, nee hoor. We willen dat in 2018 alle gitaarliefhebbers in de buurt een keertje bij ons een te gekke nacht hebben gehad. Qua programma zijn we in principe al bijna rond, niet alles mag nog aangekondigd worden, maar ik kan je wel alvast verklappen dat we op 5 januari zZz hebben staan en op 2 februari komt Dollkraut Band voor een nachtelijke show AM:Klub op zijn kop zetten. Voor beide avonden zijn nu een klein aantal tickets in de voorverkoop, die kosten maar vijf euro. En als die zijn uitverkocht heb je geluk, want we verkopen de rest van de kaarten op de avond zelf aan de deur. En tot slot hopen we met het AM:Klub DJ-team dat DJ Mag ons die eerste plek gunt volgend jaar, sorry Martin Garrix.”