Feature

Hoe Oukje den Hollander haar innerlijke werelden samenkomen in Pfeijffer zijn idyllen (22 februari, Peel Slowly And See)


4 februari 2020

In aanloop naar Peel Slowly And See lichten we een aantal mooie artiesten van het programma uit. Vandaag de lokale trots Oukje den Hollander, die afgelopen najaar het album idyllen uitbracht waarop ze de gedichten van Ilja Leonard Pfeijffer voorzag van muziek.

Het zou best kunnen dat Den Hollander je ook wel bekend voorkomt van muziektheatercollectief KASSETT, deze keer gooit ze het toch even om een andere boeg met haar debuutalbum idyllen: genoemd naar en geïnspireerd op de bundel van de Nederlandse dichter. Den Hollander besloot de teksten van muzikale melodieën te voorzien en dat landde in goede aarde. Zo was het Dagblad van het Noorden enthousiast en kon ze zelfs een vier ballen-recensie van NRC Handelsblad in haar zak steken. De krant noteerde: ‘Zo licht en bijna doorschijnend-ijl als Oukje den Hollander zingt, dat is zeldzaam. Hier ontmoeten liedkunst en poëzie elkaar. Stem en muziek harmoniëren met de toon en sfeer van de gedichten.’

Ziel op tafel
Met haar debuutalbum zoekt ze naar de verklanking van een zoektocht naar liefde in een volgens Den Hollander steeds harder wordende wereld. Pfeijffer resoneert bij haar, bij hem vindt ze haar gevoelens op papier en komt alles samen. Ze zocht contact met de auteur en al snel pakte ze twaalf teksten uit zijn bundel, die ze met Marijn Korff de Gidts op muziek zette, waarin ze haar hele ziel op tafel heeft gelegd. Per liedje is er gekeken wat er nodig is om de tekst tot leven te laten komen in coupletten en refreinen. Van instrumentatie tot sfeer en klankkleuren: elke song verschilt en toch passen ze allemaal bij elkaar. Het is de geest van Pfeijffer die als een briesje door de melodieën waait en Den Hollander die haar stem op deze golven meestuurt.

Tegenover onze collega’s van 3voor12/Leiden vertelt ze het volgende over het project: “De manier waarop Ilja schrijft is zó muzikaal. Dat is eigenlijk wat je wilt: dat je tijdens het lezen van de gedichten al meteen van alles in je hoofd hoort.” De schrijver – die vorig jaar met Grand Hotel Europe een boek schreef dat zo snel verkocht dat de persen het niet bij leken te houden – gaf al snel alle vrijheid aan Den Hollander.

Aan de teksten kon het in ieder geval niet liggen, want voor zijn bundel vol kleine werelden won Pfeijffer al de VSB Poëzieprijs 2016, de Awater Poëzieprijs én de Jan Campert-prijs. Voor de minder hardcore-literatuurvolgers onder ons: dat zijn behoorlijke prijzen. En met of zonder prijs is het een bijzonder mooi album geworden, op de planken in Leiden op 22 februari.


WEBSITE PEEL SLOWLY AND SEE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS