New Music

Het universele verdriet van Broeder Dieleman op zijn nieuwe single Wat Doen We Met Het Verdriet


4 november 2019

Tijd voor bedachtzaamheid, reflectie en simpelweg even stilstaan? Die gunnen we ons maar al te vaak niet meer. We jakkeren door, zitten als zombies verzonken in onze beeldschermen of staan dagelijks in de file naar de baas. Broeder Dieleman is zo iemand die ons daar vakkundig uit weet te trekken.

In plaats van zich te richten op globale zaken, mikte hij vaak op lokale onderwerpen. In zijn gepatenteerde pastorale sfeer raakt hij nu meer dan ooit ook de wijdere wereld. Nieuwe single Wat Doen We Met Het Verdriet is de eerste single van zijn te verschijnen nieuwe album en voorbode van de theatertour die de Zeeuw vanaf januari gaat doen. Zijn doel: verdriet, zowel wereldleed als persoonlijk, bespreekbaar maken.

Illustratie: Jenna Arts

Wat heb ik eraan gedaan?
Het gaat om kleine zaken, grote zaken, maar biedt vooral ook een spiegel aan ons, als mensheid. Want waar zijn we mee bezig? Landschappen verdwijnen, erfgoed brokkelt af en we gunnen elkaar amper nog het licht in de ogen. Je hoeft het Zeeuws-Vlaamse idioom van Dieleman niet volledig te snappen om toch te voelen waar hij je naar toe wil dirigeren. Je hoort Dieleman zich afvragen of hij ooit nog op schaatsen zal staan. En wie onze akkers opkocht en hoogverraad pleegde.

In de clip zien we Dieleman in smetteloos wit alsmaar minder smetteloos worden. Het blijf deels lokaal, tastbaar en met de voeten letterlijk in de Zeeuwse klei, maar tegelijkertijd universeel. Kunnen we iets aan dat verdriet doen? Ja, dat is klip en klaar, want we hebben allemaal een rol. Wij, de mensheid. Want, zo vraagt hij zich in het nummer af: ‘Wat heb ik eraan gedaan?’ De grote antwoorden heeft ook hij niet. Zijn onderliggende boodschap: ‘Wees lief voor jezelf en voor je naaste.’ IJzingwekkend mooi, zoals we van Broeder Dieleman gewend zijn. Met een clip die het nog sterker aanzet, zonder het ook maar een moment in je gezicht te schreeuwen.