Interview

Het showbeest in Tristan: “Liever wat commotie dan onverschilligheid”


11 maart 2019

Hoe lager de landen, hoe beter de muziek. Daarom wisselen The Daily Indie en onze Vlaamse vrienden van Indiestyle elkaar voortaan tips uit van spannende muzikanten die je dringend moet (her)ontdekken.

Vorige week verscheen Delidomia, de tweede EP van Tristan, het nieuwste alias van Isolde van den Bulcke. Zelf beschrijft ze de plaat als een volwassener versie van het vorig jaar uitgebrachte Illusje. “Harder en directer, maar toch hetzelfde. Een mooie evolutie.”

Tekst Annelies Rom
Foto’s Tobi Johnson

Samen met de EP-release verscheen ook meteen de videoclip voor Olso, de nieuwste single. In deze videoclip zien we hoe Tristan een rood lampje achtervolgt en een nieuwe wereld ontdekt. Dat rode lampje staat voor de Delidomia: een utopische en mysterieuze wereld. De gehele videoclip rust in een rode gloed. “Rood is een kleur die mensen aan mij linken en dat vonden we interessant om mee te werken. En al was de kleur geen bewuste keuze, de titel van het lied was het wel. Ik vind het tof om een interpretatie te geven aan een woord dat niet bestaat.”

Oplettende kijkers kunnen aan het einde van de videoclip een kat spotten. Dat is een foto die in het huis hangt, waar de videoclip opgenomen werd. Tegelijk is het voor Tristan een manier om alles wat in de clip getoond wordt volledig te ontkrachten. “Het is maar wat het is, neem het allemaal niet te serieus.” Voor Olso werkte Tristan onder andere samen met Lander Ghyselink, haar vriend en drummer. Ook Willem Ardui is te horen op de track, hij speelt viool. “We willen hiermee duidelijk maken dat featuring-artiesten niet altijd zangers hoeven te zijn.”

Het is snel gegaan voor Tristan. Op één jaar tijd stond ze vier keer in de Ancienne Belgique en speelde ze in het voorprogramma van Two Door Cinema Club in de Botanique (beide zalen vind je in Brussel, red.). Dat laatste vond ze zelf heel vervreemdend. “We brengen twee totaal verschillende genres, waardoor het vrij hard clashte. Ook hadden we niet zo’n gemakkelijke set gekozen, omdat er twee improvisaties in zaten. Maar het was wel heel tof. De meningen waren verdeeld, maar dat vind ik goed. Liever wat commotie rond mijn muziek dan een ‘het is wel oké’.

De Ancienne Belgique solo betreden was ook geen gemakkelijke opdracht. Daar verzorgde Tristan het voorprogramma van Tamino. “Dat was totaal uit mijn comfortzone, maar het was wel een goede uitdaging. Ik heb ontdekt dat ik veel liever met muzikanten op het podium sta. Ik hou ervan om op elkaar in te kunnen spelen tijdens improvisaties, dat we samen een verhaal kunnen vertellen en dat dat niet enkel en alleen uit mijn zang moet komen.”

Als ze luidop mag dromen, dan zou Tristan graag op de line-up van Rewire staan. Onder andere Laurel Halo zal er dit jaar een dj-set spelen. Een laatste wens die Tristan graag in vervulling zou willen gaan, is een feature op een techno-song en als ze dan echt eens zot mag doen, dan zou het een nummer van Jeff Mills zijn. “Ik wil zoveel mogelijk verbreden als muzikant en zoveel mogelijk kennis opdoen. Zo word ik de beste versie van mezelf.”


Om Tristan live te zien, moet je vooralsnog naar onze Zuiderburen: Gent (2 april, Handelsbeurs), Brugge (4 april Cactus Club), Genk (13 april, Little Waves) en Antwerpen (25 april, Trix).