New Music

Het meditatieve verleden van Iron & Wine laat hij horen op Calm On The Valley


12 april 2021

Samuel Beam, alias Iron & Wine, brengt in mei een nieuwe plaat uit met oud werk. De single Calm On The Valley is hier het eerste voorproefje van. Zijn nieuwste plaat Archive Series Volume No. 5: Tallahassee bevat elf liedjes die eind jaren negentig door Beam werden opgenomen, zelfs nog voor de liedjes van debuutalbum The Creek Drank The Cradle vorm kregen.

Het laatste werk van Beam stamt alweer uit 2019 en was de plaat Years To Burn, een samenwerking met Calexico. Label Sub Pop brengt nu deze tracks uit onder de noemer van de Archive Series. Volgens het label is de plaat een cadeau voor de liefhebbers die over deze vroege muziek hadden gehoord en zochten naar (oude) versies van deze liedjes op het internet.  

Soort pre-debuut
Archive Series Volume No. 5: Tallahassee komt dus in het rijtje van Iron & Wine’s Archive Series terecht. Volume No. 1, uitgebracht in 2015, bevat muziek uit de tijd van het debuutalbum uit 2002. Met Volume No. 3 uit 2017 bracht Beam nog twee liedjes uit als toevoeging op dit eerdere werk. Je kunt bijna zeggen dat Volume No. 5 een soort pre-debuut is in de stijl van zijn eerste platen. Akoestisch en lofi in een huiskamer opgenomen, alleen of samen met zijn huisgenoot uit die tijd.

Van de zevenkoppige band en Beams stijlveranderingen van de afgelopen jaren is hier nog geen sprake. Calm On The Valley is precies wat de titel suggereert: rustig en meditatief. Het lied is typerend voor het voorland van het vroege werk van Iron & Wine: klein gehouden melancholische folk met een flink kraakgehalte en zijn zachte stem. Archive Series Volume No. 5: Tallahassee zal een fijne opvulling zijn voordat Samuel Beam met nieuw werk verschijnt.

Archive Series Volume No. 5: Tallahassee van Iron & Wine komt uit op 7 mei via Sub Pop.