TDI Tipt

Gruis-o-Rama trekt op 8 februari een blik heerlijke viezigheid open in Effenaar, met onder meer Rendez Vous en Indianizer


22 januari 2019

Gruis-o-rama
Vrijdag 8 februari

Hoe lekker vuig alleen de naam van het event al klinkt, zo’n avond gaat het ook precies worden op 8 februari in Eindhoven. Met Rendez Vous, KIEFF, Indianizer plus Bagdaddy en Akemio Grey ga je een gruizige en experimentele avond tegemoet!

Want het zijn uiteraard de vrienden van Gruismeel die deze Gruis-o-rama organiseren in Effenaar. De Eindhovense concertreeks waar we al zoveel legendarische shows van mee hebben gemaakt, dat we een tijdje terug zelfs een achtergrondverhaal over het concept schreven en de geschiedenis vol waanzinnige bands en licht ontvlambare avonden. Eentje waar deze Gruis-o-rama rustig aan toe kan worden toegevoegd.

Zo valt ons als eerste de komst van Rendez Vous op, een band die we al een tijdje in de smiezen hebben en die in oktober eindelijk zijn eerste debuutalbum af heeft geleverd. De Parijse band heeft na een aantal singles en EP’s de tijd genomen om aan zijn eerste plaat te sleutelen en dan is het toch altijd even spannend hoe dat bevalt na de lekkere scharreltjes die we eerder hadden.

Zijn ze in het volle daglicht nog steeds zo mooi? Gelukkig wel, het resultaat is bijzonder geruststellend, de vijf muzikanten hebben hun songs uiterst zorgvuldig in Superior State gegoten. Een album dat koude postpunk laat horen in de lijn van Preoccupations, Joy Division en shoegaze-invloeden deelt met bands als The KVB en The Soft Moon. Knauwende gitaren, loeistrakke snares en bevroren reverb op de zang: niets meer aan doen.

Tijdens Eurosonic liet de band de aanwezigen al een poepie ruiken. Kijk dan ook maar uit, want het is een pittig gezelschap dat zichzelf bij de collega’s van DIY omschreef als: ‘Five hot boys from Paris, city of rough love.‘ We hadden het niet beter kunnen verwoorden.

Uit een land verderop wordt Indianizer naar Eindhoven geïmporteerd. Hiermee wordt de avond over een andere boeg gegooid en is het psychedelisch tropische muziek die de klok slaat. Het Italiaanse viertal uit Turijn haalt zijn inspiratie voor zijn nieuwste album Zenith uit bands als Animal Collective en Django Django. Een tweede album dat nog veel meer ideeën laat horen dan het al bijzonder kleurrijke debuut Neon Hawaii.

Mocht je dat allemaal al lekker in de oren klinken, dan moet je de muziek van de band eens checken! Zoals alleen het artwork al beloofd, wordt het een trip door ruimte inclusief bliepjes, echo’s, kleurrijke sterrengordels en gewichtloze klanken. De band wordt nogal eens met King Gizzard and the Lizard Wizard vergeleken en ja, daar kunnen we best inkomen. Alleen gooit Indianizer wel een stuk meer funk in zijn muzikale cocktail en sta je echt op een ander muzikaal feestje als je de band live ziet.

Gypsy-punk, spacerock, Braziliaanse beats, onverklaarbaar buitenaardse geluiden en jams die zomaar kunnen ontsporen: wees op je hoede voor deze Italianen als ze naar Eindhoven komen.

KIEFF, ja: KIEFF! Die kennen we wel, hoor. De band uit Leiden is al jaren (we hadden eventjes zin in een kut-cliché, sorry) ‘lekker aan de weg aan het timmeren’. Wij presenteerden wel eens shows met de garagerockers en lieten vorig jaar nog de single Yr Monkey in première gaan. Een song die doet denken aan het werk van die andere vaderlandse helden van The Homesick.

De noise-poppers namen hun laatste werk op met Henk Koorn van Hallo Venray, wat wel te horen is aan de ‘directheid’ van het werk. De drums zitten vol in je muil, de gitaren zijn hard en puntig en de zang druipt als gesmolten kaas over de stuiterende baspartijen heen. De band vertelde ons dat ze dit jaar aan een debuutalbum willen gaan werken, da’s mooi: dan kunnen de jongens tijdens Gruis-o-rama ons vast iets nieuws laten horen!

Space-ravende elektronica
Afsluitend kun je je hoofd nog van je lichaam schroeven met Bagddady vs The Blackouts, de avant-garde elektronica-band die Iraakse teksten combineren met oriëntaalse hippoppunk en daarna nog het DJ-geweld van Akemio Grey. Zoveel redenen om te gaan, jongens en meisjes! Hieronder vind je nog alle links, zodat je jezelf van voor tot achteren op de hoogte kunt laten houden.


WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT | TICKETS