New Music

Gooi je benen omhoog, sluit je ogen en droom weg met de melanjolly-sound van Far Caspian


20 april 2020

Eigenlijk zou Far Caspian, het project van de Ierse multi-instrumentalist Joel Johnston, vanavond in Paradiso staan om zijn dromerige lofi-sound ten gehore te brengen. Dit gaat helaas niet door, maar onder het mom van: ‘uit het oog, maar niet uit het hart’, geven wij hem vandaag wat extra aandacht.

Far Caspian zag in de zomer van 2018 het levenslicht in een kelderstudio in Leeds. Inmiddels heeft de talentvolle Ier – die al zijn muziek thuis schrijft, opneemt en mixt – al twee EP’s op zijn naam staan, met een derde in aantocht. De naam Far Caspian is afgeleid van Prince Caspian, een van de boeken uit de Kronieken van Narnia-reeks van schrijver C.S. Lewis. In eerste instantie dachten ze aan Aslan, maar toen die al bezet bleek te zijn kozen ze voor Prince Caspian. Om het niet exact hetzelfde te laten heten veranderden ze Prince in Far.

Inspiratie puttend uit bands als Tame Impala en The Strokes, noemt de band het genre muziek dat hij maakt melanjolly: een mix van melancholic en jolly, oftewel verdrietig en blij. De teksten gaan over het algemeen over de meer verdrietige kanten van het leven, terwijl de muziek juist erg vrolijk en upbeat is. Dit contrast, in combinatie met de dromerige stem van Johnston, zorgt voor een sound die zowel werkt als achtergrondmuziek tijdens het schoonmaken, als voor de momenten dat je volledig gefocust bent op de muziek.

Holding On
Voor debuutsingle Holding On, die in 2018 verscheen, maakte de band ook meteen een DIY-video die perfect samengaat met het dromerige karakter van de muziek. Bij het maken van de clip hadden de bandleden nog een flinke kater van een feestje de avond ervoor en nog niet echt een idee over welke kant ze op wilden met de de video: “Het was een erg leuke dag, rondlopen door het huis op zoek naar ideeën voor shots en deze gewoon uitvoeren. We wisten alleen dat we iets wilden doen dat enigszins gebaseerd was op dagdromen. Ik denk dat het idee van in je eigen hoofd zitten iets is dat iedereen wel herkent en dat je daarin ziet wat je eigenlijk zou willen doen.”

Schenk een drankje in
Momenteel is de band bezig met de derde EP en dropte Far Caspian een kleine maand geleden de single Today. Een nummer waarin de band voortborduurt op de gecreëerde melanjolly-sound met een bijna hypnotisch effect. De bijbehorende video, die door de ruis in het beeld een aantal decennia oud lijkt, doet nog eens een extra schepje bovenop de al sterk aanwezige melancholische vibe. Far Caspian mag dan vandaag helaas niet in Paradiso staan, maar dat wil niet zeggen dat je er vanavond niet van kan genieten. Knal alle nummers in je Spotify-lijst, schenk een drankje in en droom weg.

De show van Far Caspian is inmiddels verplaatst naar 26 oktober!