New Music

George Clanton en Nick Hexum hebben elkaar helemaal gevonden in mellow vaporwave-geïnspireerde pop


30 december 2019

George Clanton begon in 2011 onder schuilnaam ESPRIT 空想 met het maken van vaporwave en was daarmee een van de eerste grote namen in het sample-gedreven subgenre. In 2014 bracht hij zijn album virtua.zip uit wat het eerste volledig origineel gecomponeerde vaporwave-album was.

Maar Clanton besloot hierna zijn alter ego tijdelijk aan de wilgen te hangen om een poppier album uit te brengen onder eigen naam. Album 100% Electronica deed het verrassend goed en was direct een ticket voor Clanton naar SXSW. Na deze show startte Clanton het gelijknamige label 100% Electronica op waarmee hij zijn eigen muziek en die van tientallen andere muzikanten uitbrengt.

Aan de andere kant hebben we Nick Hexum, die vooral bekend als de frontman van alternatieve rockband 311. En het was een show van die band waar Clanton zijn eerste concertervaring op zou doen en het is ook nog steeds zijn favoriete band. Clanton droeg vaak 311-merchandise tijdens zijn shows en toen Hexum wind kreeg van Clanton’s fanschap nodigde hij hem backstage uit tijdens een show in 2018. Hexum had nog nooit van vaporwave gehoord, maar hij was zo omver geblazen toen hij Clantons muziek voor het eerst hoorde dat hij hem later mailde in hoop om samen te werken. De twee brachten afgelopen september twee nummers uit: Crash Pad en King For A Day.

Nu drie maanden later komen Clanton en Hexum alweer met iets nieuws. In Out Of The Blue vertelt Hexum bijna nostalgisch hoe hij in de jaren negentig als tiener aangehouden wordt door agenten terwijl hij wiet in zijn auto heeft liggen. Het nummer is een poppy samenloop van downtempo vaporwave-synths, reggae en nineties triphop. Hexum zijn stem en vervormde gitaar zweven ontspannen over Clantons beat en dat is niet iets wat we gewend zijn van de Hexum uit 311. Het is een onwaarschijnlijke collab vanwege het verschil in stijlen, maar het resultaat is een verrassend ontspannen en warm geluid.