Live

Gelukkig hebben we de foto’s nog: Dekmantel is een geweldig, divers en fotogeniek feestje


5 augustus 2019

We berichtten afgelopen vrijdag al uitgebreid van onze avonturen op Dekmantel Festival. Op woensdag en donderdag heeft Dekmantel om het hoofdstedelijke IJ vooral wat weg van een scherp geprogrammeerd showcasefestival, waarna het zich in het weekend in het Amsterdamse Bos drie dagen ontvouwt tot een elektronisch totaalspektakel.

Coverfoto main-stage Bart Heemskerk

Toegegeven: vergeleken het diverse programma met ambient, jazz, intelligente al-dan-niet multiculturele live-elektronica en noise, dat we woensdag en donderdag in de vier locaties rond het IJ meemaakten, is de focus in weekend in het Amsterdamse Bos een stuk meer die van een dancefestival waar men achter de decks laat horen wat er gebeurt als je al dat soort invloeden in een blender gooit en voorzien van beats. Dat wil verder trouwens absoluut niet zeggen dat daar onder de rook van Schiphol, waar het festival in 2013 zijn oorsprong vond, de diversiteit ver te zoeken is. Nee, voor iedereen die elektronica een warm hart toedraagt, was het ook in het weekend goed toeven op Dekmantel.

Foto: Yannick van de Wijngaert
Foto: Tim Buiting

Zo kon je op het indrukwekkende hoofdpodium terecht bij een aantal flinke namen: Jon Hopkins; techno-veteraan Jeff Mills, jazzvirtuoos Kamaal Williams, Spanjaard John Talabot, die je momenteel op geen enkel festival lijkt te kunnen ontlopen, oudgediende Róisín Murphy of Palm Trax, die vorig jaar de Boiler Room sloopte en nu het festival op zondagavond mag afsluiten.

Róisín Murphy – foto: Bart Heemskerk
Palm Trax – foto: Bart Heemskerk

Boiler Room
Maar daarnaast gebeurt er zoveel interessants: bijvoorbeeld op de twee UFO-podia, veruit de scherpst geprogrammeerde stages van het weekend. Of de Green House, een groene plantenkas die niet alleen een welkome droge plek is tijdens de regelmatige buien dit weekend, maar ook een dansbaar toevluchtsoord met veel aandacht voor Afrikaanse en Caraïbische ritmes, bijvoorbeeld van Arp Frique, Nu Guinea en Equiknoxxx. Of de stages van Red Light Radio, of die van het Engelse Boiler Room. Die livestreamen de optredens van vaak grote namen, die in kleine setting te zien zijn. Als publiek sta je bovenop de artiest en (daardoor?) is de Boiler Room steevast the place to be voor de meest uitbundige feestjes van het weekend.

Nu Guinea in de Green House – foto: Tim Buiting
Boiler Room – foto: Tim Buiting

Dan hebben we het nog niet gehad over de kleinschalige, tussen de bomen verborgen Selectors-stage, genoemd naar het zusterfestival in Kroatië dat de komende weken de welverdiende vakantie betekent voor de Dekmantel-incrowd. Een aantal grote DJ’s met bijna-cultstatus gooien hier van oudsher alle conventies overboord, waardoor de sets van het Stroom-labelcoryfee Nosedrip, italo-legende Donato Dozzy en Loud-E, genoemd als de beste disco-DJ ter wereld, voor velen het hoogtepunt van het weekend vormen. Het feit dat het geheimzinnige vraagteken op het programma, wat een verrassingsoptreden James Murphy moest worden, op het laatste moment niet kon doorgaan in verband met een privékwestie van de LCD Soundsystem-voorman, deed daar verder niet heel veel aan af.

Orpheu The Wizard op de Selectors stage – foto: Bart Heemskerk
Donato Dozzy – foto: Bart Heemskerk

Groen, duurzaam, ruim en fotogeniek
Naast de scherpe en veelzijdige programmering en goede sfeer, is Dekmantel bovendien een bijzonder aangenaam, groen, duurzaam, ruim opgezet en fotogeniek festival, zoals te zien is op de foto’s. We willen elke TDI-lezer die niet volledig inziet hoe oneindig veelzijdig en interessant elektronische muziek kan zijn, van harte aanraden eens een bezoek te brengen.

Foto: Yannick van de Wijngaert
Foto: Tim Buiting