New Music

Geliefd door Mac DeMarco, MGMT en Alvvays: culticoon The Cleaners From Venus brengt nieuw album uit


30 juni 2021

In bekendheid is hij allang voorbijgestreefd door zijn volgelingen, maar multidisciplinair kunstenaar Martin Newell zal het een zorg zijn hoe populair hij is bij de jongere generatie, of bij wie dan ook. Met zijn DIY-indiepopvehikel The Cleaners From Venus maakt hij al sinds de jaren tachtig lofi-pop zonder al te veel opsmuk, maar met een onweerstaanbare pastorale Britse charme.

In Nederland heeft hij nooit echt voet aan de grond gekregen, maar hij wordt alom bewonderd door collega-muzikanten en mag artiesten Mac DeMarco, Alvvays, MGMT, Ariel Pink en DIIV tot zijn fans rekenen. Check trouwens hier een Cleaners-cover van Shitfather, de band van DeMarco en leden van DIIV, Beach Fossils en Wild Nothing. Niet alleen vanwege zijn catchy rammelpop, ook de attitude van Newell blijft tot de verbeelding spreken. Zo was hij een early adopter van de cassettecultuur en deed hij ooit een tournee per fiets. Als dat geen DIY is, dan weten wij het ook niet meer.

Liedjes over regenachtige dorpjes
The Cleaners From Venus had door de jaren heen een aantal bezettingen, maar voor het overgrote deel is het toch Newell zelf die alles schrijft, componeert, opneemt en produceert. Vroege platen als Midnight Cleaners en On Any Normal Monday hadden nog een postpunkrandje, maar gaandeweg schoof de muziek van de Cleaners steeds meer op naar een pastelkleurig soort Britse psychedelica, met liedjes die verhalen over kunst en literatuur, regenachtige dorpjes vol excentrieke personages en de gentrificatie van zijn eigen woonplaats Wivenhoe.

Op Penny Novelettes horen we een gemengd palet aan kleuren en geluiden. Songs als At Dunwich en Latchkey Girl zijn haast Beatlesque, terwijl Broken Dreams For Boys een XTC-randje heeft en Goodnite Andromeda een terugkeer is naar de vroege Cleaners-sound. Overal aanwezig, echter, zijn de scherpe, gevatte teksten van Newell. Die naast liedjes ook poëzie schrijft en op een komische doch kritische manier de staat van de wereld bezingt.

De Cleaners mogen dan nooit de populariteit hebben verworven die eerder genoemde namen ten deel is gevallen, Martin Newell componeert onverstoorbaar door en verkent, inmiddels tegen de zeventig, met veel genoegen de mogelijkheden van de huidige tijd en techniek, zoals het artiestenplatform Bandcamp. Precies zoals hij de muziekwereld het liefst ziet.