New Music

Geen grootste maatschappijkritiek, maar enkel zelfliefde op Father John Misty’s fantastisch egocentrische nieuwe single


1 maart 2018

In toenemende mate is Father John Misty de afgelopen jaren een man van grote gebaren geworden – letterlijk, zoals op het podium, maar vooral in zijn muziek. Van I Love You, Honeybear (2015) waren de titeltrack, Chateau Lobby #4 en I Went To The Store One Day ieder weergaloze, betoverende liefdesliederen en het afgelopen jaar verschenen Pure Comedy barstte haast uit zijn voegen van de scherpe en meedogenloze maatschappijkritiek. Tillman’s nieuwste single Mr. Tillman maakt een einde aan die nobele gebaren, al is het waarschijnlijk maar voor even.  

“Father John Misty Cancels Concert After Disappearing into Own Asshole,” kopte de satirische muziekblog The Hard Times onlangs, en die kop komt niet uit een heldere hemel vallen. Het gigantische ego van Josh Tillman is berucht – en dan helpt het niet als je een track naar jezelf vernoemd.

Na talloze poëtische liefdesverklaringen en een reeks scheldkanonnades, op de gehele mensheid gericht, draait het hier louter om hemzelf. In de woorden van een nogal passief-agressieve receptionist horen we hoe een stomdronken meneer Tillman stennis schopt in zijn hotel. ‘Living on a cloud above an island in my mind’ waant hij zich in de Truman Show en vraagt hij voor de zevende keer aan de balie of er in de lobby een film geschoten wordt. ‘Those aren’t extras in a movie; they’re our clientele’, luidt het antwoord.

“Don’t be alarmed, this is just my vibe”, flierefluit Father John Misty vervolgens in het refrein en daarmee is de track in kwestie wel aardig samengevat. Na een plaat vol kopzorgen geeft hij even om niemand anders en daarbij hoort een niet al te denderend, íéts te vrolijk popliedje, vol fantastisch egocentrisme. Tot het volgende gebaar.