Live

Een weekend lang op Popronde-tour met TESSEL: van cafés naar het Dolfinarium en winderige strandtenten


21 oktober 2019

TESSEL is lekker bezig deze Popronde, de band heeft een waslijst aan shows door het hele land staan en wij besloten eens een weekendje door het land te reizen met de Utrechtse indiepoppers.

Foto’s en tekst Denise Janssens

We schreven al eens eerder over de band, toen noteerden we over de single Beach House: ‘Net geen drie minuten lang drijven we weg op een verrassend fijne garagesurf-sound. De galmende gitaren, drums en strakke baslijnen creëren een prachtige soundscape. We voelen bijna het zand tussen onze tenen tijdens een strandwandeling bij golden hour.’

Nu gaan we eens kijken hoe dat in het echt eruitziet en stappen we in de bus bij TESSEL richting Tilburg, Venlo en Harderwijk.

Dag 1: Popronde Tilburg
Op vrijdag 12 oktober sta ik om negen uur ‘s avonds bij de studio van TESSEL in Utrecht. Dit weekend zal ik als fotograaf met de band meereizen langs drie van zijn vele Popronde-shows. In de aanloop naar het weekend merk ik al dat de band een serieuze insteek heeft en veel dingen van tevoren probeert te tackelen. Zo krijg ik voor de shows een callsheet met alle nodige informatie, van parkeren tot drinken en soundcheck-tijden tot telefoonnummers van coördinatoren en stagemanagers. Maar ook merk ik dat TESSEL hiernaast een hechte vriendengroep is. Iets waar we later dit weekend nog wel achter zullen komen.

Vanuit Utrecht rijden we die avond naar Tilburg. Onderweg zit ik bij gitarist Aernout en bassist Thijs in de auto. Het is vrijdag, wat betekent dat er weer nieuwe muziek op Spotify staat. Die wordt uitgebreid besproken en beluisterd. Het valt mij op dat er vooral huidige en oude bands uit de Popronde-selectie voorbijkomen. Daarna gaat het over wat grotere namen.

In Tilburg laden we uit naast 013 en lopen met de instrumenten en gear door naar Café De Stoffel. Hier staat zanger Levi al op ons te wachten. Na wat knuffels en ook aan drummer Jens die zich bij ons voegt gaan we even kijken bij A.M. Sam, die op het moment nog aan het spelen is.

Er wordt op het programma gekeken hoe laat Foxlane speelt. De jongens van TESSEL willen graag nog een show van deze band zien. We lopen naar de locatie, maar constateren dat het te druk is om er nog in te komen en keren dus weer om, terug naar De Stoffel. Er wordt wat drinken besteld en we gaan aan een tafeltje zitten. De bandleden praten over hun dagen, over komend weekend en Levi laat aan Jens een paar nieuwe artwork-designs zien voor de aankomende nieuwe single. Daarna begint de band op zijn gemak met opbouwen.

Tijdens de show is het druk. Naarmate de set vordert wordt het alsmaar drukker. Het valt mij op dat er een gevarieerd publiek op de band af is gekomen en dat er daadwerkelijk wat fans een enkel nummer mee staan te zingen.

De energie vanuit het publiek reflecteert op het podium en andersom. Het is een wisselwerking: hoe meer interactie er tussen de bandleden opspeelt, hoe meer het publiek staat te springen. Bij het aankondigen van het laatste nummer is menig bezoeker het hier niet mee eens en besluit de band toch een extra nummer te spelen. Zo spelen ze nogmaals single Beach House, waar ze ook de set mee waren begonnen. Met een groot succes: de kroeg gaat nog meer uit zijn dak. “Wij zijn TESSEL en wij hebben stickers!”

Bij het afbouwen zie ik vele blije gezichten. Buiten drinken we nog een drankje en praten we na. Ook worden er vrij snel filmpjes teruggekeken om de Instagram-stories bij te werken. Martijn Roselaar (techniek Popronde, red), komt nog even vragen hoe het ging en constateert dat er al veel nieuwe stickers geplakt zijn: “Zijn jullie de nieuwe Figgie, met al die stickers overal?!”


Dag 2: Popronde Venlo
De volgende dag staat Popronde Venlo op het programma. ‘s Middags zit ik samen met Levi te werken in de Coffee Company, waar hij een aantal dagen in de week zit. Ondertussen maakt Jens een nieuwe callsheet voor de show die avond en tegen vijven rijden Levi en ik samen naar Venlo. Ook wordt er nu door Levi nieuwe muziek geluisterd en hebben we een gesprek over hoe de band ontstaan is. Levi vertelt dat de band in eerste instantie een side-project was met een onbekende richting, maar nu is uitgegroeid tot een hechte vriendengroep die samen muziek maakt. TESSEL is nog steeds niet het enige project van de bandleden. Zo treedt Levi ook solo op onder de naam Levi Manner, waar Jens soms meespeelt. Jens en Aernout spelen in BEAUX en Thijs is naast TESSEL ook bassist in onder andere Muddy Grease en Roodnoot.

Twee uur later komen we aan bij poppodium Grenswerk. Niet veel later komt ook de rest van de band. Bij de soundcheck loopt niet alles soepel en krijgen de jongens af en toe schokken van hun gitaren en/of microfoons. Er wordt een oplossing gevonden in microfoon-caps, maar heel fijn voelt het niet en er blijft een zoem klinken op het moment dat er geen muziek gemaakt wordt. We zoeken wat te eten op in Venlo en keren terug naar Grenswerk voor een nieuwe poging om Foxlane te zien spelen. Er zijn veel mensen beneden in het café te vinden, maar het is deze keer gelukkig niet te druk om binnen te komen.

Ruim op tijd zijn we terug in de kleedkamer waar we nog wat eten en drinken. In de grote spiegel worden de looks van de bandleden gechecked en wordt het eten van tussen alle tanden weggehaald. Achter het podium jongleert de band met flesjes water en staan ze samen nog wat te ouwehoeren. In tegenstelling tot de dag ervoor verloopt het optreden wat moeizaam. Het publiek staat ver achterin de zaal, waardoor je niet het idee hebt dat er veel mensen aanwezig zijn. Het is vrij donker en de afstand tussen de bandleden, vooral naar de drummer toe, is groot.

Na de show wordt dit ook uitgebreid besproken. De bandleden constateren zelf dat ze minder plezier onderling uitstralen als het wat stroever verloopt. Dat kan ik beamen, want de gezichten op het podium kijken ook automatisch wat moeilijker. In dit geval zou iemand de leiding moeten nemen en de rest daarin mee moeten nemen. Levi is van mening dat het ook ligt aan het publiek. In Tilburg kregen ze energie van het publiek en hier merkten ze vrij weinig van dat er überhaupt mensen waren.

In een intieme setting zoals in een kroeg, kan daarin voordelen hebben. Maar ook dat is Popronde, spelen op zoveel mogelijk verschillende plekken. In de kleedkamer worden er nog bepaalde moves nagedaan of besproken wat een volgende keer anders kan. Na koffie gehaald te hebben voor onderweg stappen we allemaal weer in de auto. Dit keer rijd ik samen met Thijs en Jens mee terug naar Utrecht. We zitten nog even na met een biertje en daarna gaan we slapen.


Dag 3: Popronde Harderwijk
Op zondag staat alweer het laatste Popronde-optreden van dat weekend op de planning. In de ochtend en middag hebben Levi en Aernout andere verplichtingen, maar gaan Thijs, Jens en ik eerder naar Harderwijk. De speellocatie ligt namelijk naast het Dolfinarium en dus besluiten we om eerst een bezoekje aan de dolfijnen te brengen. Het aaien van de roggen en haaien, daar kijken ze het meest naar uit. We besluiten om na de laatste dolfijnenshow meteen weer naar de auto te gaan, om vervolgens uit te laden bij de locatie Walhalla. Een Beach House aan het strand van Harderwijk. Levi is al aanwezig en Aernout komt niet veel later ook binnen. TESSEL is zichtbaar tevreden met de uitstraling van het gebouw. Dit moet passen bij de sfeer van de muziek die ze maken.

We kijken even bij Paracetamøl, de band die nog in Walhalla aan het spelen is, en drinken thee. Levi gaf eerder al aan met de dag meer verkouden te raken en heeft hier nu toch wel wat last van. De band praat met andere artiesten die af en aan komen kijken bij de locatie. Na de opbouw en een korte soundcheck laten de jongens blijken dat ze er zin in hebben. Het drumstel staat dit keer vrij vooraan, waardoor ze meer interactie onderling kunnen hebben dan de avond ervoor.

Ze bespreken in de set wat ze nog kunnen aanpassen. Zo moet Levi zich wat inhouden als Aernout zijn solo doet en mag verder iedereen daarna weer wat meer losgaan. Voor het tijd is om te spelen doen we nog een rondje over het strand voor een paar foto’s. Als we weer teruglopen zit Paracetamøl buiten te eten en maakt één van de bandleden een filmpje van TESSEL. Later op de avond komt dit filmpje onder ogen van de jongens en er wordt smakelijk om gelachen. Als een echte boyband lopen de vier bandleden op een rijtje over het strand.

De show verloopt zoals verwacht, de muziek past bij de locatie en het publiek en het personeel genieten zichtbaar. De verbeterpunten worden meteen ingezet. Levi gaat zelfs vaker het publiek in, wat grote glimlachen bij de andere bandleden oplevert. Na de show wordt er weer enthousiast nagepraat en geeft iedereen elkaar een knuffel. Een man die al meerdere Popronde-shows van de band heeft gezien vraagt om nog een foto samen te maken. We blijven nog even in Walhalla hangen voor een heerlijke maaltijd en kijken opnieuw even bij A.M. Sam.

Daarna stapt iedereen weer in de auto. De bandleden vragen mij of ik het leuk vond om met ze deze dagen op pad te zijn. Het was een weekend vol met nieuwe muziek, liefdevolle bandleden en veel knuffels, met gevarieerde shows en veel gezelligheid. Dus: ja!

TESSEL gaat de rest van Popronde nog in veel steden spelen, kijk voor een overzicht op de website van Popronde of volg ze op hun eigen social media-kanalen.