New Music

In première: onmogelijke liefde wordt mogelijk op de single Beach House van TESSEL


28 februari 2019

Het leek even of we de winter achter ons konden laten met de stralende zon, gelukkig is daar de gloednieuwe band TESSEL. De band is achter de schermen al een tijdje bezig, maar vandaag brengt de band zijn allereerste single Beach House via ons in première. De Utrechtse band neemt ons mee op een nostalgische trip naar een oud strandhuis of is het eerder een utopische plek?

Net geen drie minuten lang drijven we weg op een verrassend fijne garagesurf-sound. De galmende gitaren, drums en strakke baslijnen creëren een prachtige soundscape. We voelen bijna het zand tussen onze tenen tijdens een strandwandeling bij golden hour. Al blijkt uit het nummer al snel dat het strandhuis een fictieve plek is. In die gelaagdheid ligt de kracht van de band en in het feit dat alle bandleden al voldoende meters gemaakt hebben met andere projecten.

‘And I will come around to feel you somehow.’ Op dat moment realiseren we ons dat het ook over liefde gaat. Geen heartbreak-song die vraagt om een hoog empathisch vermogen, maar een nummer dat de utopie van een plek waar onmogelijke liefde mogelijk wordt even vorm geeft. Al was het maar in onze gedachten. We vroegen ons af hoe de bandleden het nu zelf allemaal ziet en vuurden enkele vragen op hen af.

Hoe is TESSEL ontstaan?
“We kennen elkaar vooral van de HKU en de HBA. Toen we allebei Popronde speelden in 2017 ging ik, Levi als Levi Manner, altijd na mijn eigen gig kijken bij de shows van BEAUX, een band waar Jens en Aernout in zitten. Een jaar geleden doken we voor het eerst de repetitieruimte in, in dB’s en op de HKU. Ik had een paar demo’s in mijn slaapkamerstudiootje opgenomen die we toen live gingen testen. Die liedjes hebben de set trouwens nooit gehaald, maar we bleven wel met z’n vieren elke week repeteren, schrijven en vooral chillen. Het voornaamste doel was gewoon samen een sound vinden en muziek maken met in ons achterhoofd óóit die eerste show en een release.”

“Een jaar later bleek dat de 3voor12-clubshow te zijn in Utrecht en nu dus de release van Beach House. We hadden eerder Beach House geschreven dan dat we onze bandnaam definitief hadden. Die bedacht ik toen ik Beach House schreef tijdens een weekendje op Texel. Fun fact, al onze voorletters vormen samen Alt-J, zij hebben een track die Tessellate heet. Vorig jaar gingen we naar Tweetakt, toen stonden we daar met z’n vieren. We keken naar Figgie en naar EUT. Figgie kennen we van school dus dat was sowieso vet om te zien wat ze hadden bereikt in een jaar tijd. Een vette show en wat speciaalbiertjes later smeedden we onze eerste plannen voor een EP. Die namen we op met Mischa Dirksen in een anti-kraak bedrijfspand in Overvecht. We gingen naar Friesland naar het strandhuisje van de ouders van een vriendin van de middelbare school en schreven daar de set af voor onze debuut show. Momenteel zijn we bezig met het mixen van de EP. De tweede single getiteld Kids komt eind april uit.”

Wat kunnen jullie vertellen over Beach House?
“Beach House is onze, moderne versie van Romeo en Julia. Een liefde die eigenlijk geen kans van slagen heeft en toch lukt het de twee elkaar te ontmoeten in het absolute midden. Het standhuisje is die fictieve plek, de metafoor voor een locatie waar je de zee hoort suizen, het zand tussen je tenen voelt prikkelen, waar niemand je ziet of hoort, waar deze liefde wél voor even kan opbloeien. Of dat ook gebeurt beantwoorden we niet in de song. We leggen de vraag neer bij de luisteraar. Want wie wil er niet voor even ontsnappen aan de stad, de drukte, de continue ruis. ‘Why don’t you come over to my beach house?‘”

Waar haalden jullie inspiratie uit?
“DIIV, Bombay, Beach Fossils, The War on Drugs”

Waar staat jullie favoriete beach house?
“Zoutelande! Van dat liedje, ja. Die vinden we te gek.”

Wat kunnen we in de toekomst van TESSEL verwachten?
“Dit jaar nog komen we met onze EP. Eind april releasen we onze tweede single Kids en we gaan hopelijk wat festivals spelen. We schrijven nu door aan de set en we proberen sowieso alles gewoon heel chill te benaderen. Geen stress weet je wel, gewoon viben en muziek maken. Slow it down a bit, life is a wave. Oh en het lijkt me heel cool om een eigen videoclip te gaan schieten voor de volgende single. De EP willen we op cassette in een kleine oplage uitbrengen begin september.”