Live

Handen omhoog! London Calling wordt overvallen door een stormvloed aan schandalig goede acts (25 & 26 oktober)


23 oktober 2019

London Calling Festival
Vrijdag 25 & zaterdag 26 oktober

De tweede 2019-editie van London Calling staat op je te wachten en dit wordt zonder overdrijven een van de beste edities van de laatste jaren. Sensaties waar iedereen het over heeft, sensaties waar iedereen het over gaat hebben: ze staan allemaal in de poptempel dit weekend. Het Verenigd Koninkrijk is momenteel hofleverancier van de allerspannendste bands en dat is goed te zien tijdens deze London Calling-editie. The Daily Indie geeft je een aantal niet-te-missen-tips! 

Heavy Lungs
Eerst een halve minuut gierend lawaai, vervolgens raast in nauwelijks anderhalve minuut de song Descend uit de speakers. Met deze meedogenloze bak lawaai leerden wij Heavy Lungs kennen. Het zou dan ook niemand ontgaan mogen zijn dat de Engelse band Heavy Lungs bestaat…! Helemaal niet sinds IDLES zelfs een nummer naar de zanger van de band vernoemde: Danny Nedelko. De band uit Bristol bestaat nog maar sinds het voorjaar van 2017, maar overdondert nu al met de combinatie van het stevigste werk van Nirvana en Metz bij elkaar. Met twee EP’s op zijn naam en een aantal singles, heeft Heavy Lungs een bloeddrukverhogende verzameling grungepunk in de tas waar je dit weekend niet aan kunt of wilt ontsnappen. We hebben je gewaarschuwd…!
Te zien op vrijdag

Do Nothing
Off-beat new wave en postpunk kruipen door de adertjes van Do Nothing zijn liedjes. De band uit Nottingham komt dit weekend voor de eerste keer naar Nederland en de buzz is ondertussen lekker opgebouwd aan de andere kant van het kanaal. Liefhebbers van artrockende bands als Parquet Courts, Girl Band en Ought moeten eraan geloven met deze band. Do Nothing liet op een aantal singles horen wat voor onderhuidse spanningen er bij de bandleden leven: de muziek is soms lomp, maar niet per se hard, wel des te intenser en met momenten gek genoeg cynisch funky. Geen touw aan vast te knopen, met daarbij teksten als:’ Leave people in the dark long enough and they’re bound to start fucking each other. That’s it.’ Gevaarlijk bandje dit, dat zomaar met gestrekte klauwen uit de hoek kan komen als je niet oplet.
Te zien op zaterdag

Westerman
Voor wie hem nog niet kent: Will Westerman – beter bekend als Westerman – is een 26-jarige songwriter uit London. Afgelopen jaar verscheen zijn laatste EP Ark en met die zijdezachte eighties-shizzle speelde hij onlangs nog in het voorprogramma van Nilüfer Yanya en Belle and Sebastian. De kracht van Westerman is de eenvoud en simpliciteit van zijn werk. Het is bijzonder hoe schijnbaar moeiteloos hij met slechts enkele woorden een verhaal neer kan zetten en je meeneemt in zijn wereld. Niet alleen tekstueel, ook instrumentaal weet Westerman een divers muzikaal landschap te creëren. De soms angstaanjagend hoge, maar honingzoete vocalen, de synthesizer-percussie die in de loop van het nummer steeds meer aangevuld wordt met mystieke tonen en zorgeloze gitaarriffs. Gaat dat zien! 
Te zien op zaterdag

Porridge Radio
Na een geslaagde kennismaking met Porrdige Radio (foto) vorig jaar tijdens London Calling, komt de band uit Brighton opnieuw naar Paradiso om te laten zien wat de muzikanten in de tussentjd allemaal opgepikt hebben. Toen de band in mei 2018 tijdens London Calling speelde, noteerde onze redactie: ‘Aan Porridge Radio de eer om de zaterdag af te trappen. De band is een schoolvoorbeeld van de kracht van het festival, als de groep aangeeft dat dit zijn eerste show buiten het Verenigd Koninkrijk is. De band die door The Guardian al eerder op de lijst met Favourites To Watch In 2018 geplaatst is, maakt de hoge verwachtingen direct waar. De rasperige punkstem met King Krule-achtige uithalen van zangeres Dana Margolin gaat door merg en been en staat in groot contrast tot de soms best poppy instrumentals.’ Nu eens zien wat Porridge Radio eind 2019 in zijn mars heeft!
Te zien op zaterdag

Barrie
Liefhebbers van bands als TOPS en Yumi Zouma worden van top tot teen ingepakt door Barrie (foto). Het is jammer dat dit een papieren boekje is, anders hadden we je het direct laten luisteren, maar hé: gelukkig speelt Barrie Lindsay met haar band op de tweede dag van London Calling! De zangeres/gitariste uit Brooklyn komt met haar band naar Amsterdam om songs van haar in mei verschenen debuutalbum Happy To Be Here heeft gezet. Daarover schreef onder meer Clash Music: Barrie Lindsay tends to daydream a lot, generating vivid imagery of what might be, and on ‘Happy To Be Here’ she presents these daydreams in the form of pop songs with an alternate twist.’ 
Te zien op zaterdag

W.H. Lung
Nog eentje die wij hoog hebben zitten, zijn de heren van W.H. Lung uit Manchester. Nog behoorlijk onder de radar, maar hopelijk komt daar verandering in na dit weekend in Amsterdam. De band bracht dit voorjaar het album Incidental Music uit, dat op bergen lof van The Guardian, Q en Mojo kon rekenen. Lange nummers die maar tot de hemel blijven groeien en groeien. De psychedelische synthesizers vliegen je om de oren zoals oud London Calling-gediende  Hookworms en Snapped Ankles daar hun specialiteit van hebben gemaakt.
Te zien op zaterdag


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS