Feature

Een Spill Gold-special: met een tourreportage, een close-up op videoclip Palms en een vooruitblik op de OCCII-show (17 mei)


16 mei 2018

Spill Gold is inmiddels ook al een tijdje goed bezig, de band bracht vorig jaar een sterke EP uit en tourde zich vervolgens een slag in de rondte. Morgen (17 mei) speelt de band in OCCII met de Ghanese Ayuune Sule, DJ Katipala en DJ Sebcat. Een mooi moment om een uitgebreide tourreportage van fotografe Annelies Verhelst te publiceren, die langere tijd met Spill Gold op tour ging en donderdag in OCCII foto’s tentoonstelt die ze in Ghana maakte.

Maar eerst even over die nieuwe video van Spill Gold: Palms. Waarin ongedefinieerde mensachtige wezens zich voort zien bewegen door besneeuwde bergen. Wonen ze er? Komen ze er vandaan? Het is moeilijk te zeggen. Ze vinden elkaar wel, maar de vraag is of ze er ooit nog weg komen. ‘Sway when the wind blows or you’ll spiral toward the end‘, zingt de breekbaar betoverende stem van Jessica terwijl zichzelf eindeloos herhalende bewegingen je gevoel van onrust vergroten. 

 

Zeven miljard kleine controlfreakjes
Palms, waar deze video bij gemaakt is, klinkt bezwerend, als je je ogen sluit voel je hoe je de controle verliest. “In zekere zin is dat waar dit nummer over gaat, de keuze tussen wel en geen controle hebben”, vertelt Rosa terwijl ze in de golven staart. We staan op de veerboot tussen Calais en Dover, nog net voor de krijtrotsen opdoemen. Jessica valt haar bij: “Je wilt alles kunnen sturen, maar ook open zijn voor wat er op je pad komt. En soms is het heel fijn om de controle los te kunnen laten.”

Rosa fronst haar wenkbrauwen: “Wat je ook doet, het gaat toch wel door. Het is als een cirkel, zonder begin of eind. Je kunt wel controle willen, maar aan het einde van de dag zijn we als mens echt heel erg klein en totaal niet belangrijk. En ondanks dat zit het universum opgescheept met zeven miljard kleine controlfreakjes.”

Liveset
Intussen werkt het trio aan nieuwe nummers, maar ook aan de liveset wordt continu geschaafd. “Onze muziek is bedoeld om live te ervaren”, legt Nina uit. “Bij het maken denken we altijd na over hoe iets live werkt. We spelen geen liedje-applaus-liedje-applaus-concert, we willen iets bieden waar je een hele set lang in kunt verdwijnen. Tijdens een optreden scheppen we een wereld, met elkaar, maar ook met het publiek, en met de ruimte waar we zijn. De basis ligt vast, daarnaast is veel ruimte voor improvisatie, voor wat er op dat moment gebeurt.”

Spill Gold tourde de afgelopen maanden in Nederland, Duitsland, Zwitserland, België, het Verenigd Koninkrijk en in maart is de band naar Canada geweest. Maar als het even kan zullen ze hun Nederlandse basis nooit overslaan. Morgen (17 mei) speelt de band dus in OCCII wie niet zolang kan wachten om door ‘geknoeid goud’ betoverd te raken is de EP online te koop op CD en cassette.