Feature

Live tijdens London Calling: BODEGA, de Parquet Courts-pupillen uit de Big Apple


16 mei 2018

London Calling
25 & 26 mei | Paradiso

 

De meest opwindende band van New York? Dat label nemen we altijd met een korrel zout. Toch zou het zomaar kunnen dat Bodega écht het beste is dat de Big Apple op dit moment te bieden heeft. Dit vijftal, vernoemd naar hippe wijnbarretjes die vanuit Spanje in Brooklyn terecht zijn gekomen, bevindt zich immers niet voor niets onder de vleugels van Parquet Courts. 

This is a new Bodega song”, kondigt Nikki Belfiglio aan voor How Did This Happen?! losbarst. Dat u het weet. Het nummer was de eerste single die de vijfdelige band uitbracht op het New Yorkse label What’s Your Rupture?, thuis van onder meer Royal Headache, Iceage en vooral Parquet Courts, voor die laatste in 2015 overstapte naar Rough Trade. 

Gek is het niet dat Bodega – ooit begonnen als Bodega Bay – door What’s Your Rupture? getekend is. Van de dreunende krautrock-baslijnen tot de sarcastische praatzang en de gruizige gitaarriffs: wie drie minuten naar leadsingle van deze ‘art rock unit’ (drumster Montana Simone is ook multimediakunstenaar, de band bevat ook videomakers) luistert, denkt automatisch aan Parquet Courts. De beste verklaring daarvoor luidt wellicht dat Parquet Courts-gitarist Austin Brown achter de knoppen zat in de studio. Brown, die hoogstpersoonlijk een deel van de Parquet Courts-discografie mixte, produceerde Bodega’s debuutplaat Endless Scroll, dat op 1 juni uitkomt.

 

Endless Scroll
Op het album zingen frontman Ben Hozie en de zijnen over het digitale tijdperk – ‘Your playlist knows you better than your closest friend’ – maar Endless Scroll werd volledig analoog opgenomen, op de Tascam 388-tapemachine die ook gebruikt werd voor Parquet Courts’ gevierde album Light Up Gold, met publieksfavorieten Master Of My Craft, Stoned And Starving en Borrowed Time. En dat is niet alles: Endless Scroll werd gemixt door Jonathan Schenke van Eaters , die in 2013 als producer betrokken was bij diezelfde plaat en later meewerkte aan Parquet Courts’ Sunbathing Animal, Schenke zat ook achter de knoppen bij Lush, het album van de ook op London Calling spelende Snail Mail dat een week na Endless Scroll het levenslicht ziet. 

In aanloop naar de release van zijn debuutalbum (én zijn show op London Calling natuurlijk) speelde Bodega al op SXSW en in het voorprogramma van Franz Ferdinand, No Age en La Luz. En die tour met Parquet Courts, die komt er op een bepaald punt vast ook wel van.

BODEGA speelt zaterdag 26 mei op London Calling in de kleine zaal van Paradiso.


 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS