New Music

Een sociale first listen: de nieuwe EP Stray van Thomas Azier die woensdag verschijnt


9 juli 2018

Pling! Spannend, dit mailtje. Of we willen komen luisteren naar de nieuwe, onaangekondigde plaat van Thomas Azier. Daar hoeven we niet over na te denken en zo staan we op maandagavond plotseling in een Amsterdamse kunsthal. Buiten krioelt het van de toeristen, binnen draait een dj obscure funk.

Op de muur zien we enkel een mysterieuze foto. Een overbelicht portret van Azier, geschoten vanuit dezelfde hoek als het portret dat prijkt op de hoes van Rouge. Verfrissend concept, zo’n first listen in een sociale context. We zijn Kanye-achtig aan het speculeren als de muziek wegvalt. Daar is Thomas. Daar gaan we. Bowie. De overgang tussen de Berlijnse technopop van Hylas en de stijlvolle grandeur van Rouge mag je daar best mee vergelijken. De Friese Thomas Azier werd als grillige popster definitief een jongen om rekening mee te houden, al moet gezegd worden dat de typering ‘nieuwe plaat’ wat misleidend klinkt.

Stray, zoals zijn nieuwe werk heet, bestaat maar uit vier korte nummers. Drie zingt Azier hier vanavond live. Op het eerste gehoor klinkt het goed, fris, maar niet als een stijlbreuk. Stray is een vernieuwing in de diepte, niet in de breedte. Het elektronische van Hylas is terug, het minimalistische van Rouge gebleven. Even snel als Azier kwam, gaat hij ook weer. Zo levert deze ultrakorte primeur meer vragen dan antwoorden op, zoals een bezoek aan een kunsthal bedoeld is. Voor jullie toch een paar antwoorden: woensdag komt Stray uit, binnenkort volgen meer optredens van Thomas Azier.