New Music

Deep Web van Military Genius is een album in het oog van de storm


14 maart 2020

Terwijl de wereld met smart wacht op de releasedatum van Pain Olympics, het tweede album van het gevierde Canadese collectief Crack Cloud, verschijnt bandlid Bryce Cloghesy onder de naam Military Genius ten tonele met de release van zijn eerste soloplaat: een sfeervol en delicaat geluidswerkstuk getiteld Deep Web.

De gelukkige zielen die in augustus van vorig jaar een van de shows van Crack Cloud in Nederland hebben bijgewoond, werden die desbetreffende avond al opgewarmd door de minimale composities en lo-fi grooves die Cloghesy, ondersteund door enkele medebandleden, uitvoerde. De nummers van Deep Web schreef hij dan ook terwijl hij met Crack Cloud – en diens zielsverwant NOV3L – aan het toeren was.

De plaat echoot enerzijds de soms zware klanken van experimentele grootheden uit de vorige eeuw, zoals Suicide en Arthur Russell, maar past anderzijds precies in het plaatje van de complexe moderne tijdsgeest. Een album in het oog van de storm ten tijde van politieke en existentiële onrust; ‘een boodschap van vrede te midden van de turbulentie,’ zoals Cloghesy het zelf omschrijft. Toch is er eveneens een constante dreiging te voelen; in de rondspokende synthloop van Focus bijvoorbeeld, of de hartslagbeat waar When I Close My Eyes op voortbouwt.

Net als met zijn twee andere projecten, weet Cloghesy op Deep Web een frisse muzikale wind te doen waaien. Een origineel geluid, afkomstig uit een kamp dat we hoognodig in de gaten moeten houden. En hoewel Military Genius uiteindelijk natuurlijke een losstaande entiteit is, zouden invloeden van Cloghesys solospel op die nieuwe Crack Cloud-plaat ook meer dan welkom zijn.