TDI Tipt

De tiende en bonte editie van DiCE komt eraan met Cavetown, Pizzagirl, RYD en Yusuf (24 januari, TivoliVredenburg)


11 januari 2019

Donderdag 24 januari
TivoliVredenburg

Het is bijna tijd voor een nieuwe editie van DiCE en het is alweer de tiende keer dat het showcase-festival voor talentvolle internationale popartiesten wordt georganiseerd. Een prachtig jubileum, aangezien Cavetown, Pizzagirl, RYD én Yusuf op 24 januari van de partij zijn in TivoliVredenburg.

Wil je alles over het festival te weten komen? Dan komt dat bijzonder goed uit, zo spraken wij vorig jaar nog met de programmeurs van het festivals die het concept tot in de puntjes aan ons uitgelegd hebben.

Voorlopig hebben ze een behoorlijk puntig inzicht laten zien met onder meer acts als Half Waif, Miya Folick, Isaac Gracie, HAERTS, Yumi Zouma, Spring King, Childhood, Bad Sounds, blackwave., bülow en Tin Fingers.

DiCE no. 10
Nu duiken we dieper in het aanstaande programma dat wordt gehouden in de Pandora en zijn foyer. Onder meer het outsiderpop-universum van Pizzagirl springt er deze editie bovenuit, met boordevol invloeden die aan Ariel Pink, John Maus en MGMT doen denken. Het mastermind van dit project uit Liverpool heet Liam Brown, die hoopt dat zijn muziek ‘zonder moeite in een Miami Vice/Blade Runner-soundtrack opgenomen kan worden’.

Wat dat betreft is hij op de goede weg, ook omdat hij onlangs zijn liedjes nog weg heeft gezet bij Heist Or Hit, het label van onder meer acts als Her’s, Honey Moon en Baywaves. Hieronder een sessie om je direct een idee van zijn livesound te geven, mocht je meer willen horen: in april kwam zijn EP An Extended Play uit en later Season 2.

RYD is de producernaam van de 22-jarige Ryan Downie uit Londen, die ondertussen de EP Now There’s Nowhere en een aantal zeer veelbelovende singles uit heeft gebracht, waarmee hij toewerkt naar zijn debuutalbum dat later dit jaar verschijnt. Als dat net zo onweerstaanbaar is als zijn werk tot nu toe, dan zouden wij geen seconde wachten om de tiende editie van DiCE in je agenda zetten, nu je hem nog op een ‘aanraakbare afstand’ kunt zien.

Wij zijn ook zeker niet de enige RYD-watchers, zo schreven onze Vlaamse vriendjes van Dansende Beren nog het volgende over het onderstaande nummer: ‘Hoopvol maar tegelijk pijnlijk door alle emoties die er in voorkomen, blijft het nummer ook voor even hangen. Haal die zakdoeken maar boven en laat de tranen de volle loop, of doe een dansje.’

Bij Yusuf gaat het even over een andere boeg, frontman Jonas Steurs is een grote belofte in thuisland België en dan gaan er bij ons direct allerlei belletjes rinkelen. Zo stond hij in de finale van De Nieuwe Lichting, de grote talentenwedstrijd van Studio Brussel en heeft iedere muziekliefhebber hem daar op de radar.

Het is geen lichte kost, de teksten van Steurs gaan over zijn worsteling met depressies en psychoses, die hij door middel van zijn muziek een plekje geeft. In 2018 bracht hij een debuut-EP uit getiteld Balm uit, waarop hij akoestische en elektronische invloeden mengt en hij dit onderdompelt in melancholische en donkere teksten. Hij heeft wel wat weg van Tamino en liefhebbers van deze halfgod zullen Yusuf zeker kunnen waarderen! De kwaliteitskrant De Morgen schreef onlangs nog: ‘Yusuf ontworstelt zich behoedzaam aan zijn invloeden (The xx, James Blake) en schrijdt sierlijk door de spookachtige kamers van zijn songs.’

Onder de naam Cavetown maakte Robin Skinner ondertussen alweer drie albums vol indiefolkpop, de twintigjarige Engelsman die via YouTube is doorgebroken. Met Lemon Boy bracht hij in 2018 zijn laatste album uit, een lekker quirky en mellow album van de jonge muzikant.

De website Transistor vatte dat onlangs nog eens goed samen: ‘Imagine an indie-film directed by Zach Braff about a quirky awkward young man trying to find his manic pixie dream girl. Lemon Boy by Cavetown is that film’s soundtrack.

Vijf jaar TivoliVredenburg, veertig jaar Grote Zaal
De tiende editie van DiCE is onderdeel van het dubbele TivoliVredenburg-jubileum! Van 24 januari tot en met 27 januari zijn er ontzettend veel goede feestjes bij de Utrecht popzaal. Check de site van TivoliVredenburg voor veel meer informatie rondom het jubileumprogramma.


WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS