New Music

De getransformeerde blik op de wereld van The Weather Station


13 februari 2021

Een nieuwe blik vergt een nieuwe aanpak. Tamara Lindeman, de Canadese frontvrouw van The Weather Station, werd deze keer gegrepen door de teloorgang van het klimaat en voelde dat ze haar verdriet hierover moest beschrijven. Hartzeer zoals zij het vaker bezong, maar dan op wereldschaal.

Wat volgde was een persoonlijke blik op de invloed van de mens op de wereld en hoe met deze invloed om te gaan. Voor deze thematiek was een nieuwe manier van schrijven nodig. Weg akoestische gitaar en welkom piano en drumcomputers. Lindeman verzamelde een aantal muzikanten om zich heen en hervormde The Weather Station naar een voltallige band voor deze nieuwe plaat Ignorance, inclusief blazers en synthesizers. Met een interessante muzikale heruitvinding als gevolg.

Zorgen over de wereld
Zo ontstaat op de vijfde plaat Ignorance een verrassende transformatie van folk naar een eigen interpretatie van jaren zeventig-pop. Lindeman produceerde de plaat zelf onder de noemer Tamara Hope en met behulp van Marcus Paquin, die heeft meegewerkt aan platen van onder meer Arcade Fire en The National. Op singels Robber en Tried To Tell You werd al gauw duidelijk dat The Weather Station met deze volledig nieuwe stijl de voorrang geeft aan piano en drums. De akoestische gitaar die zo kenmerkend is voor Lindemans liedjes is ver te zoeken. Ignorance is over het geheel genomen een uptempo plaat met een dun elektronisch jasje, iets dat we niet per se gewend zijn van The Weather Station.

Deze nieuwe stijl is haar manier om de droefheid over het klimaat een plek te geven. Het is opgenomen alsof je met je gezicht op de drums gedrukt zit. Zo wilt Lindeman het laten klinken: kom in mijn hoofd en ontdek mijn zorgen over de wereld. Op het nummer Atlantic overdenkt zij hoe de mens liefdevol naar de schoonheid van de aarde kan kijken en deze tegelijkertijd kapot maakt. Hoe wanhopig haar dat maakt: ‘no really, can I not just cover my eyes?’ Ignorance is een plaat die vanuit een individualistische blik naar de wereld kijkt en zich afvraagt hoe wij mensen zo destructief kunnen leven zoals we doen.

Volwaardige transformatie
The Weather Station heeft op Ignorance een volwaardige transformatie doorgaan, zowel thematisch als muzikaal. Er is geen loze ruimte in ook maar één lied te vinden, alles is bepakt met strijkers en elektronica. Zo heeft Tamara Lindeman een verrassende weg ingeslagen die je wellicht doet afvragen wat zij nog meer in petto heeft. Afgaande op Ignorance zal dat nog verrassend veel kunnen zijn.     

De vijfde plaat Ignorance van The Weather Station verscheen 5 februari via Fat Possum Records.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png