New Music

De folkies van Sway Wild maken een veelzijdige ratjetoe muziekstijlen


25 september 2019

Wat ontstaat er wanneer drie bevriende muzikanten een zeilreis van twee maanden maken langs de Canadese westkust? Een bak aan inspiratie en creativiteit, zo blijkt. En een nieuw album.

Sinds 2010 vormen Amerikanen Dave McGraw en Mandy Fer samen een fraai muzikaal duo. Met akoestische gitaren en de altijd fijne samenzang als fundering, debuteerde het duo in 2012 met het prachtige folkalbum Seed Of A Pine, gevolgd door het rootsy Maritime (2014). Het ‘huisgemaakte’ Off-Grid Lo-Fi, dat werd opgenomen in een studiootje dat enkel draait op zonne- en windenergie, was sinds 2016 het laatste wapenfeit van McGraw & Fer.

Na zeven jaar lang tour na tour, optreden na optreden, maakt het stel samen met hun goede vriend Thom Lord een prachtige reis per zeilboot, varend langs beren en walvissen in het prachtige Noord-Amerikaanse landschap van Brits-Columbia. Bij thuiskomst heeft het drietal de nodige inspiratie, en vooral heel veel zin om nieuwe muziek te maken. Allen pakken ze het instrument weer op waarmee ze hun eerste stappen zetten. Voor McGraw betekent dat een hereniging na meer dan tien jaar met zijn drumstel. Fer grijpt terug naar haar geliefde Stratocaster en Lord neemt de basgitaar voor zijn rekening.

Geïnspireerd door de vele indrukken van de zeilreis, gaan de repetities qua stijl al snel alle kanten op: van folk en rock tot blues, jazz en funk. Fers uitstekende gitaarspel komt goed uit de verf op de Stratocaster en daarmee wordt het fundament voor Sway Wild gelegd. Veel nummers op het titelloze album leunen op de staccato gitaarrifjes van Fer, die met haar spel en zang de leiding neemt. Zo opent Til The Honey Come met een typisch gitaardeuntje, dat ook de rest van het nummer als het ware dirigeert, door steeds het initiatief te nemen in de tempowisselingen die het nummer kent.

Als het afsluitende nummer Hold On zich aandient, heeft de luisteraar er inmiddels ook een mooie reis opzitten. Niet door mooie natuur, langs beren en walvissen, maar een reis door een muzikale ratjetoe van genres, met repeterende gitaarrifs, scheurende gitaarsolo’s, veel blazersgeweld en bijdragen van de band Birds Of Chicago en acteur en zanger Sean Hayes. Op Hold On brengt het drietal nog een keer een aantal kenmerkende facetten ten gehore: met het veelzijdige gitaarwerk van Fer, een bluesy Hammond-orgel, een angstaanjagende viool en een aaneenschakeling van tempowisselingen, profileren Fer, McGraw en Lord nog maar eens hun nieuwe geluid. 

Op 7 november aanstaande is Sway Wild live te zien in Theater Walhalla in Rotterdam.