New Music

De darkwave-synths van Cold Cave geven de bijbelse Psalm 23 een hypnotiserende groove


28 juni 2021

In de afgelopen maanden vuurde Cold Cave maar liefst drie nieuwe singles op ons af om Fate In Seven Lessons aan te kondigen. De met synths overladen darkwave van die op 11 juni uitgebrachte EP spat pulserend uit de speakers, zoals we horen op de single Psalm 23 die we hier voor je uitlichten.

Met groovy synthwave verwijst Cold Cave naar het Bijbelse vers Psalm 23, dat bij ingewijden ook wel bekend is als De Heer is Mijn Herder. Maar denk nu niet direct dat Cold Cave hier een cover opvoert. Met de donker pulserende melodieën van deze song begeeft de band zich hier vooral op het muzikale pad van darkwave en noisy synthpop waar Cold Cave al zo’n anderhalf decennium zijn eigen route op uitstippelt.

Donkere song
En eigenlijk is het niet echt een band te noemen. Cold Cave is een soloproject van de Amerikaanse muzikant Wesley Eisold, die zich er ondanks dat hij met maar één hand geboren werd niet van liet weerhouden om muziek te gaan maken. Hij vond die mogelijkheid vooral in de elektronische muziek en laat zich muzikaal bijstaan door een wisselend gezelschap van muzikanten die hij zelf niet beschouwd als officiële bandleden. En naast het maken van muziek richtte Eisold ook zijn eigen label op, Heartworm press, waar ook deze nieuwe EP werd uitgebracht.

Even donker als de song is ook de intrigerende muziekvideo. We zien de band in een donkere kamer verlicht worden door kaarsen. Volgens een persbericht zouden dit 23 kaarsen zijn die Eisold kreeg van Mark Lanegan. Hoe dat eruitziet, zie je hieronder.