Interview

Damien Jurado: “Ik heb al mijn bezittingen van de hand gedaan”


7 mei 2020

Dat persoonlijke ellende de beste muziek uit een artiest haalt, is een veelgehoord cliché in de muziekwereld. Maar met zijn nieuwe album What’s New, Tomboy? laat Damien Jurado zien dat deze gedachte niet altijd opgaat. Op zijn vijftiende studioalbum laat een herboren Jurado een geluid horen dat we nog niet van hem kennen.

Na de veel te vroege dood van goede vriend en collega Richard Swift in 2018, kent Damien Jurado een bijzonder moeilijke periode, maar inmiddels gaat het beter met de kalme Amerikaan. “Ik heb het verdriet achter mij gelaten en ben melancholischer geworden. Dat is heel positief. Melancholisch is zo’n prettige, dromerige staat van zijn: zo voel ik mij eigenlijk op m’n best. De vorige platen hadden een bepaalde mate van droefheid in zich, die voelden echt donker aan. Melancholie bezorgt mij enorm veel creativiteit en daardoor wordt mijn muziek alleen maar beter.”

Onterechte angst
Een opvallende uitspraak, aangezien Jurado in een eerder interview nog aangaf bang te zijn dat zijn muziek minder goed zou worden wanneer hij zich beter zou voelen. “Dat klopt. Daar ben ik serieus bang voor geweest. Je kunt een gigantische lijst opstellen van artiesten die geweldige muziek hebben gemaakt, terwijl hun leven een grote puinhoop was. Daarom was ik bang mijn creativiteit te verliezen op het moment dat het heel goed zou gaan in mijn leven, maar gelukkig is die angst onterecht gebleken. Grappig genoeg geldt voor mij juist het tegenovergestelde.”

Naast zijn verbeterde gemoedstoestand, wordt het geluid op Jurado’s nieuwste ook door een andere belangrijke factor beïnvloed. Na zijn hele leven in de staat Washington te hebben gewoond, vertrok de singer-songwriter naar het zonnige Californië. “Alles was nieuw voor mij in Californië, ik kende er ook maar heel weinig mensen. Daardoor had ik overdag veel minder gesprekken met andere mensen en werd mijn innerlijke stem steeds luider. Die innerlijke stem vormt de basis voor het nieuwe album. Hoewel ik mijn teksten vaak via fictieve personages etaleer, is mijn innerlijke stem sterk verbonden met de personages op dit album. Dat hoor je ook, want mijn zang heeft nog nooit zo helder en vooraanstaand geklonken als op What’s New, Tomboy?.”   

“Ik ben gewoon naar een kringloopwinkel gegaan, heb daar een aantal medewerkers vijf gitaren overhandigd en ze gezegd dat ze alles gewoon mochten hebben”

Niet alleen hebben we Jurado’s stem nog nooit zo gehoord als op What’s New, Tomboy?, ook qua instrumentatie kiest de Amerikaan voor een nog niet eerder gekozen richting. “De basgitaar (gespeeld door Josh Gordon, red.) speelt echt een hoofdrol op dit album, terwijl de akoestische gitaar een veel minder prominente rol speelt dan gebruikelijk. Normaal gesproken gebruik ik ook maar één soort basgitaar voor een heel album, maar nu hebben we wel van een stuk of vijf verschillende basgitaren gebruikgemaakt, om zo telkens weer een ander geluid en een andere sfeer te creëren.”

“Over gitaren gesproken, daar heb ik nog wel een leuke anekdote over”, zegt Jurado. “Toen ik verhuisde naar Californië besloot ik een compleet nieuw leven te beginnen, om echt een nieuwe start te maken. Ik heb toen bijna al mijn bezittingen van de hand gedaan: het complete meubilair van mijn oude huis, veel apparatuur en kleding, maar ook al mijn schilderijen en al mijn gitaren. Ik ben gewoon naar een kringloopwinkel gegaan, heb daar een aantal medewerkers vijf gitaren overhandigd en ze gezegd dat ze alles gewoon mochten hebben. Die met stomheid geslagen gezichten van die medewerkers vergeet ik nooit meer.”

Bezittingen zijn niet belangrijk
Met slechts drie broeken, zeven shirts, een paar schoenen en wat ondergoed vertrok Jurado naar Californië. Hier wilde hij een bewuster leven leiden, een leven dat in het teken zou staan van mindfulness. Over die nieuwe start gaat het nummer When You Were Few. “Dat is een erg persoonlijk nummer geworden. In Washington heb ik bewust bijna al mijn spullen weggedaan. Ik wou van al die shit af, gewoon alles achter mij laten. Ik wilde een leven beginnen dat in het teken staat van vreugde, een leven waarbij je jezelf niet steeds zoveel druk oplegt. Ondanks dat ik het zo fijn vind om melancholisch te zijn, wilde ik ook leren mij meer bewust te zijn van het moment. Ik heb geleerd om mindfulness te zijn en daardoor sta ik mezelf nu toe om veel meer van het leven te genieten. Voor geluk zijn levenservaringen veel belangrijker dan bezittingen. Kijk eens naar Jeff Bezos van Amazon, die nu de rijkste persoon ter wereld is. Als hij doodgaat, kan hij al die bezittingen niet met zich meenemen. Dus ja, wat heb je er eigenlijk aan?”

Jarenlang bracht Jurado zijn platen uit via het Amerikaanse label Secretly Canadian. Sinds het vorige album, In The Shape Of A Storm, heeft Jurado zich echter aangesloten bij het eveneens Amerikaanse Mama Bird en daar is hij maar wat blij mee. “Sinds ik bij Mama Bird zit, voel ik mij bevrijd! Ik zit boordevol ideeën en ben altijd nieuwe nummers aan het schrijven, maar bij Secretly Canadian mocht ik niet vaker dan eens per twee jaar een nieuwe plaat uitbrengen. Bij Mama Bird mag ik platen uitbrengen whenever the hell I want. Ik ben ook alweer bezig met de volgende. Vanaf nu is het mijn persoonlijke doel om elk jaar een plaat uit te brengen. Mijn fans hoeven de komende jaren dus niet zo veel geduld meer te hebben”, sluit Jurado af met een glimlach.

Damien Jurado live zien? In het najaar komt hij naar de volgende steden:
31 oktober – Roeselare, CC de Spil
1 november – Utrecht, TivoliVredenburg

4 november – Gent, Handelsbeurs
5 november – Genk, C-Mine
7 november – Groningen, Stadsshouwburg
8 november – Eindhoven, Paterskerk