New Music

Damien Jurado blaast op nieuwe plaat oude nummers (nieuw) leven in en levert met Lincoln een smaakvol voorproefje af


5 maart 2019

Over anderhalve maand komt het nieuwe album van Damien Jurado uit: The Shape Of A Storm, alweer het zeventiende album van de Amerikaanse muzikant, zijn eerste (na elf albums voor Secretly Canadian en een handvol voor Subpop te hebben gemaakt) op Loose.

Van die plaat is Lincoln de openingstrack en de tweede single. Eerder al dook het nummer South ergens op het wereldwijde web op, ook dit nummer is van een ongekende schoonheid: dat belooft nog wat.

Lincoln is een ingetogen, maar o zo mooie single. Het nummer is, evenals alle andere nummers op de plaat, ruim twintig jaar oud, maar nooit eerder uitgebracht. Jurado nam Lincoln – samen met nog twaalf liedjes – op voor zijn derde langspeler. Jurado kwam op het lumineuze idee om deze ‘verloren nummers’ opnieuw op te nemen en Lincoln bewijst daarmee nog maar eens dat de muziek van Jurado tijdloos is.

Op In The Shape Of A Storm gaat Jurado letterlijk en figuurlijk terug naar de basis, slechts gewapend met stem en gitaar heeft hij de nummers opgenomen. Waren de vorige albums zo nu en dan nog doordrenkt van bombast, strijkers en spacerock-invloeden, Lincoln is ontdaan van alle opsmuk. Dat Jurado een tandje terug zou nemen, kondigde zich al aan op het minder bombastische The Horizon Just Laughed uit 2018 (waarover wij hem nog interviewden vorig jaar). Op zijn nieuwe album is Jurado zelf achter de knoppen gaan zitten voor de productie. Het mixen van deze langspeler heeft hij overgelaten aan Alex Bush. Je weet immers maar nooit…