New Music

Blueszanger Willis Earl Beals oordeelslied 3 Angels is er één voor jou, alleen


14 januari 2019

“Mijn naam is Willis Earl Beal. Bel me en ik zing een liedje voor je.” Tekst afkomstig van een flyer, uitgedeeld door Willis Earl Beal zelf. Willis woont dan bij zijn oma, scharrelt wat bij in het grootstedelijk gebied van Chicago. Dat was 2000.

Beal wordt afgewezen voor het Amerikaanse leger vanwege darmproblemen. Is dakloos, zo nu en dan.  Vijf jaar later schrijft een recensent: ‘De tussen popconcert, theaterperformance en dadaïstische spielerei balancerende show die volgde, hoort bij het meest opwindende, meest desoriënterende dat we in 2015 op de concertpodia zagen.’

De man heeft soul, releast zo ongeveer ieder jaar een plaat. Nu is daar, samen met Druidance (waar schier niks over te vinden valt) een single van twee minuten: 3 Angels. Blues en een blikken trommel. Dan volgen er synthesizers, waarvan één een doedelzak nadoet en de rest violen. Beal zingt voor je: ‘In this land of peace, we are all alone’. Het verhaal van de drie engelen eindigt met een keuze: terug naar boven, of vast op aarde. De tweede optie is een zelfgekozen veroordeling. Ballingschap.

Wellicht heeft Willis het over zichzelf. Sombere ziel.