Feature

Belgenrinkel: maandelijkse muzikale parels van onze zuiderburen (juli)


17 juli 2021

Het is natuurlijk geen geheim dat er muzikaal ontzettend veel moois wordt gemaakt bij onze zuiderburen. Bovendien beschikt onze Belgische correspondent John over een bijzonder eclectische smaak, dus vroegen we hem om elke maand een aantal vers ontdekte muzikale parels te tippen, zodat jij nog even lekker thuis kunt blijven.

G.U.S.T.
Van enige originaliteit kan je deze drie uit Turnhout niet beschuldigen, maar Nothing In Between knalt wel lekker vunzig uit de speakers en heeft een opzwepend intermezzo waarop het even old skool headbangen is. Rock-‘n-roll baby, het is wat het is én het blijft leuk als het met overtuiging gebracht wordt.

Edouard van Praet
Een uiterst beklemmende, cinematografisch sterke intro van bijna twee minuten zet je op het verkeerde spoor. Wat volgt is een sober maar vrolijk lijkend indiepopdeuntje met invloeden uit de jaren zestig. Laat je niet misleiden, de ondertoon blijft toch vrij donker en staat in contrast met de rest van de video en de schitterende tekst. De in Brussel geboren artiest van Belgisch-Canadese afkomst weet hoe je een song moet schrijven en uitvoeren. Zijn EP Doors is net verschenen.

Vermin Twins
Hélemaal uit mijn comfortzone, dus weet ik totaal niet wat ik over de muziek moet vertellen. Uit mijn nek lullen dan maar? Putten uit de PR-info? Zoals gewoonlijk op mijn gevoel afgaan? Of wordt het een combinatie van deze drie? Dat Micha Volders (percussie, lap steel, clavinet, synths) en Lotte Vanhamel (bas klarinet, klarinet, dwarsfluit, zang) met Bare Bones / Spiritus een eigenzinnige universum in beeld en klank weten te creëren staat in ieder geval vast. Geniet gewoon van deze surrealistische trip vol bizarre personages en boeiende sounds. Geloof het of niet, de video is volledig DIY tot stand gekomen!

Bat Eyes
Omschreven als powerpop, met andere woorden catchy melodieën en veel gitaren doordrenkt van bakken galm en vervorming. Ik moet terugdenken aan de britpop uit de jaren negentig die dan weer te leen ging bij welbekende bands uit de jaren zestig. Het lijkt wel een trend deze maand, toch bij de Belgische indiebands.

Larssen.
Nog een trend deze maand, naast een revival van een bepaald decennium, lijkt wel het maken van ijzersterke video’s. De jonge Gentenaar Sasja Maekelberg is gekend voor het maken van obscure elektronische popsongs. Kenmerkend zijn de donkere beats en goed in het oor liggende melodieën, al houdt hij het hier eerder luchtig. Verre van mijn ding, dus dacht ik dat het wel enkele lezers van TDI zou kunnen bevallen?

Stovepipe
Helemaal geinig klinken voor mij deze ‘groovin’ soulful rock-’n-’roll ghoulies’. De band Stovepipe bestaat nu een jaar of vier. De muzikanten zijn stuk voor stuk oude rotten in het vak die hun sporen in de meest uiteenlopende bands en genres hebben verdiend. Bedoeling was garagerock te spelen, covers eigenlijk, maar systematisch groeide de drang naar eigen nummers. Never Surrender laat een vette Hammond horen, een speelse gitaar en een swingende ritmesectie. Weer of geen weer, corona of geen corona: laat de zomerfeestjes maar beginnen.