New Music

Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek nemen je mee in de wereld van sufi-dub


14 september 2020

Soms belandt er iets in je Discover Weekly-lijst waar je van opkijkt. Omdat mijn ervaringen met mijn favoriete Spotify-cadeautje meestal niet verder gaan dan: ‘Oh, kijk, een Miles Davis-heruitgave’ of ‘Ah, nieuwe single van Band X waar ik al sinds 2010 niet meer naar heb geluisterd’, zijn Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek een welkome afwisseling.

Dat komt niet alleen door hun nieuwe single Drive Me On The Floor. Het duo is een beetje typisch. Poets je gevoel voor humor op en slinger je Spotify aan: hier zijn Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek.

Pakistani Hall Of Fame
Khan werd geboren in Lahore, Pakistan, als zoon van sitar-maestro Ustad Muhammad Sharif Khan Poonchwala. Hij kreeg zijn muzikale talent en liefde voor het instrument dus met de paplepel ingegoten en toert al jaren de wereld rond. Wist jij dat? Nee, ik ook niet. In Pakistan weten ze dat wel en is hij opgenomen in de Pakistani Hall of Fame. En terecht, want hij weet allerlei moois uit dit van oorsprong Indiase instrument te toveren.

Goed, door naar Khan zijn partner in crime. Viktor Marek wordt in de (overigens niet te versmaden) bio van het stel beschreven als een ‘outernational superstar’ waarvoor mensen in Karachi (dat ligt trouwens ook in Pakistan) zijn naam scanderen als hij op het podium verschijnt. Hij schijnt met dit project dichter dan ooit bij zijn muzikale identiteit te komen, maar op een Spotify-kanaal met maar liefst 273 luisteraars na, is er niet veel ander werk van hem te vinden. Hoewel: Marek is ook promoter van Hamburgse elektrotempel Golden Pudel Club. Dat maakt zijn muzikale escapades ineens een stuk minder gek. Want beats droppen, dat lukt Marek toevallig uitstekend.

Aanstekelijk dansbaar
Die combinatie van sitar, beats en bass smaakt naar meer. De missie van de Sufi Dub Brothers (zoals de plaat ook heet) is dan ook om ‘de mensheid een extra-planetaire heupswing’ te leren. Met single Drive Me On The Floor, die aanstekelijk dansbaar is, gaat dat ongetwijfeld lukken.